Hopp til innhold

Til kamp mot hunde-trafficking

Vil innføre tiltak for å få en stopp på ulovlig handel av kjæledyr fra Øst-Europa.

Valpen Gino

Mops-valpen «Gino» ble reddet i siste liten fra dyresmuglerne.

Foto: Scanpix/AP

Den illegale handelen av kjæledyr over landegrensene er et sterkt økende problem. Årlig selges tusenvis av dyr illegalt - hovedsakelig fra Øst- til Vest-Europa. Og et ukjent antall dyr må bøte med livet i det brutale møtet med smuglerne.

Nå vil Italias utenriksminister ha EU med i kampen mot denne kriminaliteten. Franco Frattini ber om aktivt samarbeid med landene hvor stordelen av traffickingen stammer fra.

Stoppet på Svinesund

Ved å presse «eksportlandene» til å innføre bedre tollkontroll, håper man å avdekke illegal transport av valper. I tillegg bes det om innføring av mikrochips (som bekrefter dyrets identitet), dyrepass og vaksinasjonssertifikater.

I dag ble flere små valper av rasen dvergpincher satt i karantene av tollmyndighetene på Svinesund. En polakk ble anmeldt for forsøk på ulovlig innføring av hunder.

Sannsynligvis blir hundene sendt tilbake til Polen. Men hvis eieren ikke vil betale for frakt, kan det bli snakk om avlivning.

Les: Smuglet valper i pappeske

Ifølge nyhetsbyrået AP er det Ungarn, Polen og Romania som er «verstinglandene» på dette området. Og denne lyssky bransjen tjener til sammen 2,7 milliarder norske kroner på kjæledyr-trafficking årlig.

Brutal frakt

Eksporterte valper fra disse valpene mangler ofte vaksinasjoner. I tillegg er de ofte tatt fra moren i ung alder. Dermed er de både svake og disponible for farlige sykdommer. De oppbevares og fraktes gjerne på uhygienisk og brutalt vis – som regel plassert i små bur i bagasjerommet på biler.

Video nsps_upload_2008_12_4_20_51_13_2779.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Valper dør under smugling

Men når de selges på det illegale markedet, er valpene gjerne utstyrt med falsk pass og nasjonalitet. De siste årene har etterspørselen av motehunderaser som chihuahua eksplodert – og prisene har gått rett i taket.

Dette har ført til at urutinerte og ofte unge hundekjøpere skaffer seg valper fra useriøse mellommenn – eller via nettet.

Frykter smitte

Norske veterinærmyndigheter frykter rabies kan komme til landet via illegal hundeimport. Men med hunder som ikke har blitt behandlet for bendelorm maksimalt 10 dager før den krysser grensa, ligger også risikoen for Echinococcus-smitte.

Det er en sykdom som kan krysse over fra visse typer bendelorm i hunder til mennesker, og forårsake store lidelser. Det dannes væskefylte blærer i både hjerne- nyre- og levervev, en sykdom som må behandles resten av livet.

Se Mattilsynets regler for dyreimport

SISTE NYTT

Siste nytt