Tidenes varmeste desember i Sveits

Alpinsportens mekka og vinters naturlige skidestinasjon for mange opplever snøfrie fjelltopper og den mildeste desember siden målingene startet for 150 år siden.

Varmt i Sveits

Bar bakke og skiene på skulderen har blitt et vanlig syn i de sveitsiske Alpene denne vinteren.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Med temperaturer som har ligget 3,4 grader over det historiske gjennomsnittet for årets siste måned begynner turistnæringen å skjelve i skibuksene.

– Det blir bare verre

– Det er ingen tvil dette er den varmeste desember siden målingene startet i 1864, og det gjelder særlig for de høytliggende fjellområdene, sier Stephan Bader ved det sveitsiske meteorologiske institutt, MertroSwiss, ifølge The Guardian.

Tørr varmluft fra sør har ført til grønne enger, snøfrie topper og tomme skiheiser. Og meteorologene er ikke spesielt optimistiske på 2016-snøens vegne.

Ifølge britiske eksperter så vil 2016 bli tidenes varmeste år, og ord som klimaendringer og El Nino nevnes i samme setning når de uvanlige værfenomenene skal forklares.

– Temperaturen er helt uvanlig for årstiden, sier Arthur Clivaz som leder skiheisorganisasjonen i Valais til nyhetsbyrået ATS.

– Dette er den tredje uken med varmt vær her i Valais, forteller han om skiområdet som ligger like øst for Genèvesjøen der kun 27 av totalt 140 kilometer med alpinløyper er åpne, og 26 av dem er snølagt med kunstig snø.

– Her har det ikke snødd siden november, kan Silvia Rubin i Bernese Jura i det nordlige Sveits fortelle ATS.

Varmt vær i Sveits

Noen kilometer med kunstsnø i et ellers grønne åser i skiområdet Leysin.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Vanskelige tider

Fortsatt finnes det noen skidestinasjoner som er åpne, men da snakker vi gjerne om isbreer på nærmere 3000 meters høyde som Verbier og Zermatt, mens de mer lavtliggende har måttet utvide tilbudet for fotturistene.

Og værtjenesten On the Snow viser at 78 skidestinasjoner fortsatt holder stengt.

Med en høy franc-kurs og lav snødybde så kan vinteren bli lang for turistnæringen.

– Situasjonen er veldig alvorlig, sier Daniela Bär i den sveitsiske turistnæringen til gratisavisen 20 Minuten, nå håper hun myndighetene vil bidra med økonomisk støtte.

– Vi klarer ikke å komme gjennom vinteren på egen hånd.

SISTE NYTT

Siste nytt