Tidenes børsfall i USA

Den amerikanske industri-indeksen Dow Jones hadde den største nedgangen i poeng på én dag mandag.

Rekordnedgang på Wall Street 29. september
Foto: SPENCER PLATT / AFP

Indeksen gikk ned med 738 poeng, eller 6,98 prosent, etter at Representantenes Hus stemte imot en finansiell krisepakke på 4000 milliarder kroner.

Det er den største nedgangen i løpet av én dag noensinne.

Panikken førte til den største nedgangen i poeng siden 17. september 2001, da Wall Street-børsen åpnet igjen etter terroristangrepene 11. september. Den gangen falt indeksen med 684 poeng.

Når nedgangen blir regnet om i prosent, er likevel ikke nedgangen så stor som på den såkalte svarte mandagen i oktober 1987. Da falt Dow Jones med over 20 prosent.

Stor usikkerhet

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg.

Foto: Rick GERSHON / AFP

Kredittmarkedene er nå tilnærmet fastfrosset ettersom bankene ikke lenger våger å låne hverandre penger.

Investorer er nå svært usikre på hva som vil skje med amerikansk økonomi som følge av at politikerne foreløpig har sagt nei til krisepakken.

Stoltenberg: - Det er alvorlig

Statsminister Jens Stoltenberg er bekymret over at amerikanske politikere ikke klarer å komme til en løsning på finanskrisen.

– Når det politiske systemet i USA og Kongressen ikke greier å håndtere en alvorlig krise i det finansielle systemet, så er det alvorlig både fordi man ikke iverksetter de tiltakene som regjeringen mener er nødvendig, men også fordi det svekker omdømmet til det politiske beslutningssystemet og deres handlekraft i den situasjonen vi nå står oppe i, sier Stoltenberg til NRK.

Gordon Brown: - Meget skuffende

Storbritannias statsminister Gordon Brown sa mandag at han var "meget skuffet" over at den finansielle kriseplanen ble avvist av Representantenes Hus.

Gordon Brown 29. september 2008

Gordon Brown.

Foto: Leon Neal / AFP

- Vi har selvfølgelig sendt en beskjed til Det hvite hus om hvor viktig det er å handle nå, sa Brown til BBC.

Han forsikret om at den britiske regjeringen og sentralbanken vil gå til de tiltak som er nødvendige for å sikre stabilitet i systemet.

SISTE NYTT

Siste nytt