Hopp til innhold

Ti millioner døde av feilernæring i fjor

Verdens befolkning røyker og spiser seg syke. Det er, sammen med krig og vold, den vanligst dødsårsaken i verden. Samtidig er det langt færre barn som dør.

Spiser hamburger

Dårlig kosthold tok rundt 10 millioner liv i fjor.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Hvert femte dødsfall i verden skyldes at vi spiser for lite grønnsaker, frukt og fisk. For mye fett, salt og sukker var sammen med tobakk og krig den vanligste dødsårsaken i 2016.

Det dårlige kostholdet tok rundt ti millioner liv i fjor, mens tobakken har sju millioner liv på samvittigheten.

Det viser undersøkelsen The Global Burden of Disease (GBD) som er publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Men det er slett ikke alt som er dystert i denne statistikken:

Fra 16,4 millioner til fem millioner barnedødsfall

Dødeligheten i befolkningen har falt i alle grupper og utviklingen er best blant barn. I fjor var det færre en fem millioner barn under fem år som døde, det er en nedgang fra 16,4 millioner i 1979.

I dag er den forventede levealderen blant kvinner 75,3 år, mens den er 69,8 for menn. Den er høyest i Japan (83,9 for begge kjønn sammen) og lavest i Den sentralafrikanske republikk (50,2 år).

I Norge er det forventede levealderen 84,1 for kvinner og 80,6 år for menn, viser tall fra SSB.

I fjor steg disse tallene i land som Etiopia, Niger, Peru og Maldivene. De fire landene er blant dem som har forbedret levekårene mest siden år 2000, viser GBD-undersøkelsen.

Barn i Tingo Maria, Peru

Barn i Peru er blant dem som har fått det bedre. I landet er levekårene blitt bedre de siste årene.

Foto: Ho / AFP

Flere og flere dør av overvekt

Hvert femte dødsfall i verden skyldes helseproblemer på grunn av overvekt. Ifølge undersøkelsen er overvekt den mest økende dødsårsaken nå.

Det dårlige kostholdet er risikofylt og gir blant annet problemer som høyt blodtrykk, diabetes og hjertesykdommer.

For Norges del viser tall fra 2015 at de tre vanligste dødsårsakene her i landet er hjerte- og karsykdom, kreft og nevrologiske sykdommer (i hovedsak demens). Disse utgjør til sammen 71 % av alle dødsfall, viser en oversikt fra Folkehelseinstituttet.

Christopher Murray

Doktor Christopher Murray sier det gjerne er de rikeste som har råd til å spise mye frukt.

Foto: Michel Euler / AP

Doktor Christopher Murray, leder for instituttet som står bak undersøkelsen, sier til The Guardian at mens overvekt får mye oppmerksomhet fra politikerne, er han i tvil om de er så opptatt av kosthold som de burde være. For mens problemet ofte blir forklart med at et såkalt vestlig kost tar over for det mer tradisjonelle i den fattige del av verden, mener Murray at det finnes flere forklaringer.

– Ta frukt, for eksempel. Frukt er bra for helsa, men det er stort sett bare rike mennesker som spiser frukt, sier han til den britiske avisen.

Fruktmarked, St.Petersburg

Dette spiser vi ikke nok av, ifølge helseundersøkelsen GBD.

Foto: Alexander Demianchuk / Reuters

Psykiske sykdommer er også en belastning. Tunge depresjoner er blant de ti viktigste dødsårsakene i nesten alle land i verden, viser undersøkelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt