NRK Meny
Normal

Theresa May utklasset motstanderne i første valgrunde

De to kvinnelige kandidatene fikk flest stemmer da det britiske konservative partiet holdt den første valgrunden for å utpeke David Camerons arvtaker. Innenriksminister Theresa May vant en klar seier – hun fikk flere stemmer enn de andre kandidatene til sammen.

Theresa May går ut av statsministerboligen i Downing Street 10 i London

NESTE TIL Å FLYTTE INN? Innenriksminister Theresa May kan komme til å flytte inn i statsministerboligen i Downing Street 10 i London når dagens statsminister David Cameron flytter ut til høsten. May er favoritt til å overta etter Cameron.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Med 165 stemmer slo Theresa May (59) nærmest knockout på konkurrentene i den første valgrunden tirsdag kveld.

Den som kom nærmest May, var energiminister Andrea Leadsom (53) med 66 av stemmene – som dermed måtte innse at May fikk to og en halv gang så mange stemmer som henne.

Til sammen fem kandidater stilte da Det konservative partiet startet prosessen med å velge ny partileder.

Liam Fox røk ut

Hver tirsdag og torsdag fra i dag holdes en ny valgrunde, hvor kandidaten som får færrest stemmer ryker ut av kampen, frem til partiet står igjen med bare to av kandidatene, ifølge BBC.

Det er partiets parlamentsmedlemmer som deltar i avstemningene.

I kveldens avstemning var det tidligere forsvarsminister Liam Fox (54) som ble «stemt hjem».

Liam Fox forsøkte også i 2010 å bli partileder, men tapte for David Cameron.

Stemmene fordelte seg slik i den første valgrunden tirsdag:

  • Theresa May - 165
  • Andrea Leadsom - 66
  • Michael Gove - 48
  • Stephen Crabb - 34
  • Liam Fox - 16

Crabb trekker seg – støtter May

Etter at resultatet etter avstemningen var klart, kunngjør Stephen Crabb at han trekker seg fra partilederkampen.

Crabb sier samtidig at han gir sin helhjertede støtte til Theresa May og beskriver henne som «den eneste kandidaten som kan forene partiet og lede en sterk regjering,» melder BBC.

Dermed står det nå tre kandidater igjen i kampen om å bli ny partileder – en partileder som også kommer til å overta som Storbritannias statsminister og får jobben med å lede landet ut av EU.

BRITAIN-EU/

KANDIDATENE: Stephen Crabb (f.v.), Andrea Leadsom, Liam Fox, Michael Gove og Theresa May vil alle bli ny tory-leder og statsminister etter David Cameron. Liam Fox ble den første som røk ut av kampen.

Foto: STAFF / Reuters

May er favoritt

Theresa May, innenriksminister siden 2010, er blitt regnet som storfavoritt til å overta etter Cameron, og favorittstemplet er trolig ikke blitt mindre etter kveldens avstemning.

May fikk også ekstra vind i seilene etter at to partiveteraner uttalte seg om Mays kompetanse i en samtale som tirsdag ble tatt opp i Sky News' TV-studio, men som egentlig ikke var ment for offentligheten.

– Theresa er en fordømt vanskelig kvinne, men du og jeg jobbet med Margaret Thatcher, sier Ken Clarke og ler idet han diskuterer ledervalget med Malcolm Rifkind.

Clarke (76) er tidligere finansminister og innenriksminister, mens Rifkind (70) er tidligere forsvarsminister.

– Jeg kommer godt overens med henne, og hun er god, sier Clarke videre, hvorpå Rifkind sier at han er imponert over 59 år gamle May.

Hun bestemte seg for å bli politiker da hun var tolv år. Nå kan hun bli Storbritannias neste statsminister.

Samtalen ble tatt opp rett etter at de to hadde blitt intervjuet av TV-kanalen og mens de fortsatt hadde mikrofonene på seg.

Clarke kommer også med en sleivete kommentar om en av de andre fire kandidatene, justisminister Michael Gove, som han mener vil bidra til at Storbritannia havner i krig med minst tre land hvis han blir statsminister.

Likevel er han glad for at Gove sørget for at den tidligere London-ordføreren Boris Johnson og Brexit-forkjemperen ikke er blant kandidatene. Johnson trakk seg etter at Gove varslet sitt kandidatur.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt