NRK Meny
Normal

Theresa May kan bli Storbritannias nye sterke kvinne

Allerede som 12-åring bestemte hun seg for å bli politiker. Nå kan innenriksminister Theresa May (59) bli Storbritannias neste statsminister. Og hun kan bli britenes andre kvinnelige regjeringssjef etter Margaret Thatcher.

BRITAIN-EU-POLITICS-BREXIT

NY ADRESSE? Innenriksminister Theresa May kan komme til å flytte inn i Downing Street 10, når statsminister David Cameron flytter ut.

Foto: LEON NEAL / Afp

Theresa May har nå formelt erklært seg som kandidat til å etterfølge David Cameron som leder av De Konservative og statsminister i Storbritannia.

Under tittelen «We can make Britain work for everyone» (Vi kan få Storbritannia til å fungere for alle) skriver Theresa May i The Times at landet «nå trenger et erfarent og sterkt lederskap for å navigere gjennom denne perioden av politisk og økonomisk usikkerhet og for å få forhandlet frem de beste betingelsene, nå som vi forlater EU».

«Om du kommer fra en vanlig arbeiderklassefamilie, er livet ditt mye tøffere enn mange i politikken forstår,» skriver May og lover å gjøre Storbritannia til et land som fungerer for alle.

May mener det er hun som best kan samle det Konservative partiet etter David Camerons avgang, og etter den opprivende valgkampen i forkant av folkeavstemningen som førte til et knapt flertall for å trekke Storbritannia ut av EU.

Valgresultatet gjorde at statsminister David Cameron kunngjorde at han vil gå av etter landsmøtet til det britiske Konservative partiet i oktober, og kampen om å bli hans arvtaker er dermed i gang.

I en meningsmåling Sky News har offentliggjort i dag, leder May overlegent foran de andre kandidatene Michael Gove, Stephen Crabb, Liam Fox og Andrea Leadsom.

Hele 47 prosent av de spurte mener Theresa May er best kvalifisert, mens bare 9 prosent mener Gove er riktig mann til å erstatte David Cameron til høsten. 29 prosent har ikke bestemt seg.

Hun bestemte seg for å bli politiker da hun var tolv år. Nå kan hun bli Storbritannias neste statsminister.

«Trygge hender»

Theresa May har vært innenriksminister i Storbritannia siden 2010. Hun er dermed blant de innenriksministrene som har sittet lengst, og har overlevd Camerons omrokkeringer i regjeringen.

Hun beskrives som uredd, hardtarbeidende og er en politisk tungvekter.

I disse turbulente dagene i britisk politikk omtales May som «et par faste og trygge hender».

Hun har unngått å fremme seg selv som kvinnelig politiker, hun vil bare få jobben gjort, sier de som kjenner henne til The Guardian.

Innenriksministeren er respektert for å være en fremtredende politiker i et mannsdominert miljø og regnes som en av Storbritannias aller mektigste kvinner.

CHINA-BRITAIN/ Britain's Prime Minister David Cameron and Home Secretary Theresa May leave after taking part in the official welcoming ceremony for China's President Xi Jinping, in London, Britain

ETTERFØLGEREN? Theresa May kan komme til å erstatte sin nåværende sjef og statsminister David Cameron.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Theresa May støttet sin sjef David Cameron i folkeavstemningen om Storbritannia skulle forbli i EU eller ikke. Men ifølge Time ble hun kritisert for å ikke være mer aktiv under valgkampen før den dramatiske avstemningen.

Vil ha strengere kontroll med innvandring

Som innenriksminister har hun vært for strengere kontroll med innvandring.

Hun ble populær da hun kastet ut den ekstreme islamisten Abu Qatada av landet, etter en lang prosess i rettssalene, og til tross for at domstolen i en kjennelse skrev at «ingen som risikerer en ny rettssak basert på tortur kan sendes tilbake til hjemlandet.»

Den britiske regjeringen hadde stemplet Abu Qatada som en trussel mot Storbritannias nasjonale sikkerhet, men den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg mente at dersom han ble utvist til Jordan, kunne jordanerne komme til å bruke tortur i avhør av ham.

Etter at Storbritannia inngikk en avtale med Jordan, ble Abu Qatada sendt ut.

Theresa May nektet også English Defence League å marsjere gjennom Bradford, en by med mange innvandrere. Hun nektet også de antimuslimske aktivistene Pamela Geller og Robert Spencer innreise til Storbritannia for å delta i marsjer sammen med English Defense League.

To kjernesaker

Innenriksminister May har hatt to kjernesaker, ifølge The Guardian:

  • Å reformere og styrke politiet
  • Å begrense innvandringen

May sto bak forslaget som førte til Immigration Act 2014, en lov som forbyr huseiere å leie ut til personer som ikke har papirene sine i orden, altså immigranter uten oppholdstillatelser. Den samme loven forbyr dem å ta sertifikat og opprette bankkonti.

May mener det er bedre å hjelpe flyktningene der de er.

May er også kjent for å ha forbudt khat.

Elsker sko

Hun deler lite om seg selv, og forkjærligheten for fargerike og høyhælte sko er nesten det eneste britene vet om hennes privatliv. For Theresa May elsker sko med spenstig design og leopardmønster.

– Jeg vet jeg har en hjerne, og jeg er seriøs. Så jeg kan bruke pene sko, har May uttalt.

Fire par av Theresa Mays sko

STOR SKOSAMLING: Theresa May er kjent for sine fargerike og mange par sko. Partifeller husker med blandede følelser hvordan hun refset dem i 2002 for å tilhøre et 'Nasty Party', et slemt parti, i leopardmønstrede sko.

Foto: AP/AFP

Prestedatter

Enebarnet Theresa vokste opp i på en prestegård i Oxfordshire der politikk og samfunnsspørsmål var daglige tema rundt middagsbordet.

Hun så hvordan faren som var prest, snakket med, lyttet til og hjalp folk i menigheten. Som 12-åring bestemte hun seg for å bli politiker for å kunne utgjøre en forskjell.

Prestedatteren går fortsatt i kirken hver søndag.

Mens hun studerte geografi i Oxford introduserte Pakistans kommende leder Benazir Bhutto medstudenten Theresa for Philip May. De to delte interessen for cricket, fant raskt tonen og giftet seg i 1980. Paret har ingen barn.

25 år gammel gikk May gjennom en tung tid da hennes far brått ble revet bort i en trafikkulykke. Året etter døde moren. Men hun har aldri dvelt ved disse mørke årene i intervjuer, i tråd med hennes syn om at hennes personlige følelser ikke hører hjemme i det offentlige rom.

BRITAIN-EU/

ETTER THATCHER: Innenriksminister Theresa may kan bli første kvinnelige statsminister etter Margaret Thatcher som ledet Storbritannia fra 1979–1990. May sammenlignes ofte med Angela Merkel, som for øvrig også er datter av en prest.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt