– Bestemte meg denne uken for at Boris ikke holdt mål

Michael Gove sa at han hadde trodd han skulle støtte Boris Johnson som statsministerkandidat da han i dag forklarte hvorfor han selv nå stiller som kandidat til jobben.

Michael Gove

Michael Gove under dagens tale der han forklarte hvorfor han bør velges som Det konservative partiets neste leder.

Foto: PETER NICHOLLS / Reuters

Michael Gove

Michael Gove ble møtt av et stort oppbud journalister og fotografer da han kom til dagens pressekonferanse.

Foto: NIKLAS HALLE'N / AFP

– Jeg ville ikke stille til valg for å bli statsminister. Jeg trodde at Boris Johnson kunne ledet det laget som skulle overta etter David Cameron, men denne uken ble jeg klar over at han ikke var i stand til å gjøre jobben, sa Michael Gove under en tale i dag.

Boris Johnson gjorde det i går overraskende klart at han ikke stiller som kandidat til å overta etter David Cameron.

På spørsmål fra BBC utdypet Gove hva som gjorde at han ikke ville støtte Johnson og sa at det var måten Johnson hadde arbeidet den siste uken med planleggingen av hvordan Johnson skulle vinne kampen om formannskapet i Det konservative partiet.

Gove sa at det derfor var samvittigheten som tvang ham til å stille.

– Landet har stemt for «ikke mer politikk som vanlig». Det er derfor jeg stiller, som en kandidat for endring, sa Michael Gove.

En av fem kandidater

Justisminister Gove er sammen med innenriksminister Theresa May regnet som de to favorittene til å bli nye leder av Det konservative partiet og dermed britisk statsminister.

Også arbeidsminister Stephen Crabb, energiminister Andrea Leadsom og tidligere forsvarsminister Liam Fox har gjort det klart at de vil være med i lederkampen.

– Jeg stiller i denne lederkampen av eneste grunn. Jeg vil at dette partiet som jeg er så glad i, omfavner de endringene som må komme, sa Gove.

-Må være Brexit-statsminister

Gove sa under talen at den neste britiske statsministeren bør være en som arbeidet for at Storbritannia skulle stemme for å trekke seg ut av EU.

– Jeg mener at den neste statsministeren bør være en som kommer fra den vinnende siden. Den beste personen for å bringe Storbritannia ut av EU, er en som argumenterte for at Storbritannia skulle gå ut av unionen, sa Gove.

Dermed kritiserte han sin hovedkonkurrent Theresa May, som holdt en lav profil under debatten i forkant av EU-avstemningen.

Gove gjorde det klart at han ville følge opp de løftene som Brexit-leiren kom med under valgkampen før folkeavstemningen.

Han tok til orde for at Storbritannia skal innføre et poengsystem på linje med det Australia har, for å avgjøre hvem som skal få innvandre til landet.

– Det britiske folket stemte for å få et australsk poengsystem, for å få ned antall innvandrere og for å ta tilbake kontrollen over grensene. Jeg ska gjennomføre det, sa Gove.

Michael Gove

Michael Gove utenfor sitt hjem i London i dag morges.

Foto: NIKLAS HALLE'N / AFP

Adoptert som barn

Gove fortalte om sin barndom, der han tilbrakte sine første fire måneder på en institusjon, før han ble adoptert bort.

Han gjorde også narr av seg selv ved å vise til sitt lite glamorøse image:

– Hva nå enn karisma er, så har jeg det ikke. Hva nå enn glamour er, så er det ikke meg.

Kritiserte kapitalismen

Under talen viste Gove til sine fire år som utdanningsminister og sa at han hadde fått «en million barn inn på gode skoler».

Michael Gove

Michael Gove i tradisjonelle gevanter under åpningen av Parlamentet 18. mai i år.

Foto: POOL / Reuters

Noe overraskende for en mulig leder av de konservative kritiserte Gove måten det kapitalistiske systemet fungerer på og sa at det må reformeres.

– Privatisering har mistet troverdigheten i Storbritannia, sa Gove og kritiserte med det den kanskje største arven etter Margaret Thatcher.

Han sa også at høye lederlønninger bidro til å undergrave måten frie markeder virker på.

Ble upopulær som utdanningsminister

Gove var utdanningsminister i fire år og gjennomførte da reformer i det britiske skoleverket som vekket sterke reaksjoner.

Blant annet fjernet han kravet som at de som underviser i skolene må ha lærerutdannelse.

Under dagens tale viste han til årene som utdanningsminister og sa at han «hadde fått en million barn inn på gode skoler».

Gove sa at han ikke trodde det ville bli noen ny folkeavstemning i Skottland om uavhengighet og avsluttet talen med sin tro på landet.

– Storbritannias beste dager ligger foran oss. Det er derfor jeg er her, for å endre det til det bedre, avsluttet Michael Gove.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt