NRK Meny
Normal

Thailand forlenger unntakstilstand

Myndighetene i Thailand forlenger unntakstilstanden med tre måneder i 19 av landets provinser.

Rødskjorter demonstrerer i Thailand

Rødskjortene okkuperte deler av Bangkok i nesten to måneder i vår.

Foto: STRINGER/THAILAND / Reuters

Myndighetene i Thailand forlenger unntakstilstanden i landet på grunn av faren for uroligheter. Hovedstaden Bangkok er blant provinsene som blir berørt.

I fem provinser oppheves imidlertid unntakstiltanden. Til nyhetsbyrået EBU begrunner statsminister Abhisit Vejjajiva beslutninga med at sikkersituasjonen i disse provinsene anses som normal.

– Regjeringa godkjenner at unntakstilstanden oppheves i fem provinser, sier talsmann Supachai Jaismut til nyhetsbyrået AFP.

Unntakstilstanden vil gjelde i de 19 andre provinsene, som er under sterk innflytelse av rødskjortene.

Skulle utløpe tirsdag

Thailands statsminister erklærte unntakstilstand i Bangkok og i områdene rundt hovedstaden 7. april etter flere dager med demonstrasjoner og politiske uroligheter.

I to måneder i vår okkuperte rødskjortenes gatene i Bangkok med demonstrasjoner. Massedemonstrasjonene og de politiske urolighetene lammet hovedstaden Bangkok, og spredte seg til andre deler av landet.

90 mennesker ble drept i urolighetene, og nesten 1.900 mennesker ble såret, ifølge AFP.

Unntakstilstanden skulle opprinnelig utløpe tirsdag, men det er nå beslutta å forlenge den. Ifølge statsministerAbhisit Vejjajiva er det fordi myndighetene trenger disse verktøyene for å sikre fred og stabilitet i landet en stund til.

Etter opptøyene i april og mai ble det også innført portforbud, men det ble opphevet av myndighetene i slutten av mai.

Fraråder nordmenn å reise

Unntakstilstanden gir politiet og militæret utvida fullmakter. Folkeforsamlinger på mer enn fem personer er også forbundt.

Siden 2008 er det innført unntakstilstand i Thailand fire ganger.

Det norske utenriksdepartementet fraråder nordmenn å reise eller oppholde seg i provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla.

De oppfordrer samtidig norske borgere som oppholder seg i, eller tenker seg til, Thailand om å ta kontakt med den norske ambassaden i Bangkok for informasjon og registrering.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt