NRK Meny
Normal

Terrorforsker: Brussel-angrepet var ikke et spørsmål om hvis, det var et spørsmål om når

Terrorforskere tror dagens angrep mot flyplassen og metroen i Brussel var planlagt lenge før Paris-bakmannen Salah Abdeslam ble tatt forrige uke.

Passasjerer evakuerer Zaventem-flyplassen

PLANLAGT?: Passasjerer evakueres fra hovedflyplassen i Brussel etter tirsdagens selvmordsangrep, med den synlig skadde terminalbygningen synlig i bakgrunnen. Terrorforskere NRK har snakket med, tror det kan være snakk om et planlagt angrep som er blitt fremskyndet.

Foto: LAURIE DIEFFEMBACQ / Afp

Tirsdag morgen ble den belgiske hovedstaden rammet av det som fremstår som koordinerte terrorangrep mot hovedflyplassen Zaventem og metrostasjonen Maelbeek.

Angrepene kommer kun få dager etter at belgisk politi pågrep den antatte bakmannen bak Paris-terroren, Salah Abdeslam, i Brussel-forstaden Molenbeek.

Tror terrorister framskyndet planlagt angrep

Terrorforsker Magnus Ranstorp

KLOKKEN TIKKET: Terrorforsker Magnus Ranstorp tror de ansvarlige bak tirsdagens terrorangrep i Brussel kan ha fått hastverk etter fredagens pågripelse.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Magnus Ranstorp er forskningssjef ved Senter for asymmetriske trusler ved Försvarshögskolan i Stockholm.

Han tror tirsdagens angrep kan ha vært planlagt lenge, men at det trolig ble fremskyndet av pågripelsen forrige uke.

– Det var det første jeg tenkte, at dette har fremskyndet en planlagt aksjon, sier Ranstorp til NRK.

Terrorforskeren mener omfanget på bombene tilsier at angrepet har vært under planlegging en stund.

– Det er snakk om ganske store bomber. Det innebærer at de ikke er sammenrasket på tre dager, det krever noe mer planlegging og arbeid.

Han tror likevel fredagens pågripelse kan ha fremskyndet aksjonen.

– De var nok tvunget til å agere innen sikkerhetstrykket ble for stort. Da kan det hende de har fremskyndet utførelsen av et planlagt angrep. Klokken tikket, og de ble tvunget til å iverksette.

– Det var ikke et spørsmål om hvorvidt det skulle skje, men når det skulle skje.

Terrorforskeren tror belgiske myndigheter i dagene som kommer vil måtte svare på hvorfor de ansvarlige for tirsdagens angrep ikke har blitt oppdaget.

– Et spørsmål som vil melde seg, er hvordan de har oversett disse cellene når det har vært så stort sikkerhetstrykk på å ta de ansvarlige for Paris-terroren, sier Ranstorp.

Tror angrepet er en hevnaksjon

Ståle Ulriksen

SPLID: Forsker Ståle Ulriksen tror angrepet var ment å skape frykt og sinne og bidra til økt polarisering mellom Vesten og den islamske verden.

Foto: Nupi

Forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen og NUPI tror angrepet er en hevnaksjon og en opptrapping etter fredagens pågripelse.

– Det ser ut som en hevnaksjon eller et svar på pågripelsen. Det viser at organisasjonen ikke er slått ut, men fortsatt er operativ, sier Ulriksen til NRK.

Han mener tirsdagens koordinerte angrep viser at terrornettverket er større enn man hadde trodd, men tror ikke nødvendigvis angrepet trenger å ha vært nøye planlagt.

– Hvis du har folkene og materiellet, er det strengt tatt bare å iverksette. Det er ikke noe som krever mye planlegging utover litt rekognosering, sier Ulriksen.

Forskeren mener det kan være flere grunner til angrepet ble rettet mot flyplassen og metrosystemet i den belgiske hovedstaden.

– De rammer ikke bare Belgia, men symbolske mål i nærheten av EU-kvartalet i Brussel. De har også oppnådd veldig mye ved å lamme hele transportsystemet i Nord-Europa, sier Ulriksen.

Han tror imidlertid terroristenes viktigste mål er å så ytterligere splid mellom Vesten og den islamske verden.

– Målet til terrorismen er ikke bare å skape frykt, det er å skape sinne. De ønsker at vi i Europa skal erklære full krig, og dermed bidra til ytterligere polarisering. Det er målet her.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt