Tenåring henrettet offentlig i Iran

En tenåringsgutt dømt for å ha drept en kjent idrettsmann ble onsdag hengt offentlig i byen Karaj i Iran.

17 år gamle Alireza Mollahasani

17 år gamle Alireza Mollahasani (i midten), som var dømt for å ha drept en atlet kjent som Irans sterkeste mann, ble henrettet offentlig onsdag.

Foto: Iran Human Rights

17-åringen er dømt for å ha drept en atlet kjent som Irans sterkeste mann, skriver lokale medier.

Alireza Molalhasani ble sendt til galgen som var satt opp på stedet der drapet skal ha skjedd.

Det hjalp ikke at menneskerettighetsgruppen Amnesty International hadde krevd at henrettelsen ble utsatt.

En stor gruppe mennesker samlet seg for å se henrettelsen av gutten, og det var sikkerhetsstyrker på stedet som skulle sørge for at dommen ble gjennomført uten feil, skriver det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Dømt for drap på vektløfter

Ifølge iranske medier er 17 år gamle Alireza dømt for å ha drept den iranske mesteren i vektløfting, Rohollah Dadashi, på en gate i Karaj 16. juli i år.

Molalhasani ble dømt til døden forrige måned. Tenåringen sa i retten at han drepte den kjente vektløfteren i selvforsvar etter at en uoverensstemmelse mellom ham, to andre ungdommer og idrettsmannen.

Alireza Molalhasani er født 24. desember 1993, og er altså 17 år gammel. Etter den iranske kalenderen er gutten å regne som 18 år gammel.

Fordømmer henrettelsen

Den iranske menneskerettsorganisasjonen Iran Human Rights har fordømt henrettelsen.

Iran har godtatt FNs barnekonvensjon, der det heter at man ikke skal henrette personer under 18 år, men har en rekke ganger brutt konvensjonen ved å henrette mindreårige.

– Henrettelsen av en 17-åring er et klart brudd på FNs barnekonvensjon, en konvensjon Iran har ratifisert. FN og det internasjonale samfunnet må vise at disse konvensjonene er mer enn bare formaliteter, verden må reagere nå, uttalte Amiry-Moghaddam, en talsmann for Iran Human Rights.

Flere mindreårige

Fra før av har to iranske mindreårige blitt henrettet i 2011, ifølge landets myndigheter. De to ble henrettet i byen Bandar Abbas i april i år, og skal ha vært 17 år da de begikk forbrytelsene.

Iran er det landet i verden der flest personer blir henrettet, sett opp mot folketallet.

Hittil i år har 202 mennesker blitt henrettet i Iran. Drap, voldtekt, væpnet ran, narkotikahandel og utroskap er blant de kriminelle handlingene som kan straffes med døden.

SISTE NYTT

Siste nytt