NRK Meny
Normal

Tariq Aziz dømt til døden

Iraks tidligere utenriksminister Tariq Aziz er dømt til døden av en irakisk domstol, ifølge en statlig TV-stasjon.

Iraq Aziz

Da Tariq Aziz ble fotografert i Bagdad i september i år, sa han at han regnet med å dø i fengsel på grunn av sin høye alder. Men nå kan det skje raskere enn han regnet med.

Foto: Hadi Mizban / Ap

Tariq Aziz var et ansikt utad for Saddam Husseins Irak, han opptrådte på vegne av Irak i FN og ble ansett som landets nestleder.

LES MER: Saddams høyre hånd kan få dødsdom

- Den høyeste strafferettsdomstolen i Irak utstedte en ordre om at Tariq Aziz skal henrettes for sin rolle i utryddelsen av religiøse partier, ifølge TV-stasjonen.

Kristen blant muslimer

Selv om han var det eneste kristne medlemmet av Saddam Husseins brutale regime, hadde han diktatorens fortrolighet og var viseministerpresident helt til invasjonen i 2003.

LES MER: Avviser at Aziz vil vitne mot Sadda

Han er dømt til døden for å ha deltatt i forfølgelse av islamske partier under Saddam Husseins regime. Selv var han medlem av det dengang forbudte Baath-partiet sammen med Saddam Hussein på 50-tallet.

Etter invasjonen av Irak i 2003 gikk det rykter om at den kjente utenriksministeren var død. Men han innkalte til pressekonferanse og avsannet ryktene. Like etterpå overga han seg til de amerikanske okkupasjonsstyrkene.

Familien hans har forsøkt å få ham ut av fengslet på grunn av hans høye alder - han er født i 1936 - og hans dårlige helsetilstand. Men ifølge hans sønn skal irakiske myndigheter ha ønsket at han døde i fengselet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt