Hopp til innhold

Tårevåt Malala: – Har drømt om å reise hjem

Under sitt første besøk i hjemlandet på seks år lovet fredsprisvinner Malala Yousafzai å fortsette kampen for utdanning til pakistanske jenter.

Det er gått nesten seks år siden nobel fredsprisvinner Malala Yousafzai var i hjemlandet Pakistan. i 2012 ble hun forsøkt drept av Taliban.

SE VIDEO: Malala Yousafzai klarte ikke å holde igjen da hun talte under sitt første besøk i Pakistan på nesten seks år.

20 år gamle Malala ankom flyplassen i Islamabad i følge med foreldrene natt til torsdag. Hun dro videre i en kolonne med nesten 15 kjøretøyer og et stort sikkerhetsoppbud.

På formiddagen møtte hun statsminister Shahid Khaqan Abbasi. Med tårer i øynene sa hun at hun lenge har tenkt på å reise tilbake til hjemlandet.

– Hele tiden har jeg drømt om å dra tilbake til Pakistan og møte folk på gatene i fred og uten frykt. Nå har det faktisk skjedd, sa Malala under en seremoni på statsministerens kontor.

Malala tilbake i Pakistan

PÅ BESØK: Torsdag formiddag besøkte Malala Yousafzai og familien hennes Pakistans statsminister Shahid Khaqan Abbasi på statsministerens kontor.

Foto: Handout / AFP

– Sterk stemme

Under møtet lovet hun også å fortsette sin kampanje for utdanning til jenter.

– For å bedre forholdene i Pakistan er det nødvendig å utdanne jenter og gi mer makt til kvinner.

Malala Yousafzai ble skutt i hodet av Taliban

BLE SKUTT: Malala Yousafzai ble fløyet ut av Pakistan og behandlet på et sykehus i Birmingham etter at Taliban-medlemmer skjøt henne i hodet.

Foto: - / Afp

Statsminister Abbasi sa han var glad for å ønske «Pakistans datter» velkommen hjem.

– Du er den sterkeste av Pakistans stemmer mot ekstremisme, sa han.

Malalas besøk i hjemlandet, som er ventet å vare i fire dager, var ikke varslet på forhånd. Planene for besøket er ikke offentliggjort av hensyn til sikkerheten.

Nobels Fredspris 2014

FREDSPRIS: I 2014 mottok Malala Yousafzai og indiske Kailash Satyarthi Nobels fredspris for kampen mot undertrykkelsen av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Skutt i hodet

Malala er blitt beskrevet som et globalt symbol for kampen for menneskerettigheter og jenters utdanning.

I 2014 mottok hun Nobels fredspris for kampen mot undertrykkelsen av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse.

Allerede som 11-åring begynte hun å blogge for BBC om livet under Taliban-regimet i Swat-dalen nordvest i Pakistan. Hun kritiserte gjentatte ganger de ekstreme islamistene, og hun tok til orde for barns, særlig jenters, rettigheter – spesielt retten til utdannelse.

Det var nok til at den unge jenta ble rammet av Talibans vrede. Med våpen tok voksne menn seg inn i skolebussen i byen Mingora i Swat-dalen 9. oktober 2012 og spurte etter Malala. Så falt skuddene.

Malala ble skutt i hodet og nakken, og Taliban bekreftet at det var de som sto bak angrepet.

Malala Yousafzai

KJEMPER FOR UTDANNING: Malala Yousafzai har til tross for sin unge alder allerede i flere år kjempet for barns rett til skolegang og utdanning.

Foto: Andy Buchanan / Afp

Flyttet til England

Malala ble hardt skadet, men overlevde på mirakuløst vis.

Etter å ha fått operert ut en kule av hodet i Pakistan, sørget landets innenriksminister for at en fly sto klart i Peshawar for å fly Malala ut av landet og til videre operasjoner og behandling i Birmingham. Det var hit hun også flyttet med familien.

Ni måneder etter at Taliban forsøkte å likvidere henne, sto Malala på talerstolen i FN på sin egen 16-årsdag og snakket til verdenssamfunnet om kampen for barns rett til skolegang.

I fjor høst begynte Malala å studere ved det prestisjefylte Oxford-universitetet.

SISTE NYTT

Siste nytt