Taliban viser muskler i Kabul

Flere er drept, deriblant et barn, i angrep ulike steder i Kabul. Men president Karzai sier nå at hans styrker har kontroll over situasjonen.

Soldater og politifolk sikrer områder i Kabul som er blitt angrepet av talibanopprørere.

Soldater og politifolk sikrer områder i Kabul som er blitt angrepet av talibanopprørere.

Foto: SHAH Marai / Scanpix/AFP

Det offisielle tallet på drepte er fem, men det er ventet at det reelle tallet er langt høyere.

Etter at det var gjennomført flere angrep inne i den "trygge" sonen i Kabul, ble en selvmordsbombe utløst ved et kjøpesenter i sentrum.

– Lov og orden gjenopprettet

Ifølge sikkerhetskilder er flere politi- og etterretningsfolk drept i en eksplosjon ved et handlesenter, men ingen dødstall er offentliggjort ennå fra dette angrepet.

- Den afghanske presidenten vil forsikre innbyggerne i Kabul om at sikkerhetssituasjonen i hovedstaden er under kontroll, og at lov og orden har blitt gjenopprettet, heter det i en kunngjøring Hamid Karzai.

Selvmordsbomberen utløste eksplosiver utenfor kjøpesenteret Gulbahar, som ligger like ved Utenriksdepartementet, etter at han ble beskutt av sikkerhetsstyrker.

Flere viktige bygninger ble angrepet av talibanopprørere i Kabul.

Et kjøpesenter ble angrepet av talibanopprørere i Kabul i dag.

Foto: Shah Marai / Scanpix/AFP

Angrepet ved nitiden, norsk tid, følger en rekke angrep i Kabul i morgentimene i dag.

Afghanske sikkerhetsstyrker sier de har tatt kontroll over et kjøpesenter som har vært beleiret av Taliban. Ifølge sikkerhetskilder er fem opprørere blitt drept i bygningen.

Regjeringsbygg

Talibanopprørere i bombevester gikk ved syv-tiden, norsk tid, til angrep mot regjeringskontorene i Kabul i Afghanistan. Ifølge myndighetene er et barn, en soldat og en politibetjent drept.

I tillegg er fire opprørere drept.

To angripere ble drept av sikkerhetsstyrker ved en bygning sentralt i Kabul, mens to sprengte seg selv i luften i sammenstøt med sikkerhetspolitiet.

Afghanske myndigheter sier minst 38 er såret. Antall talibanopprørere som startet angrepet varierer mellom ti og tretti.

Tatt i ed

Ifølge BBCs reporter i Kabul kom de første angrepene samtidig med at nye medlemmer av president Karzais regjering ble tatt i ed.

– Det var nok ingen tilfeldighet at angrepet startet klokken 10, lokal tid, sier parlamentsmedlem Daoud Sultanzoy til BBC.

Saken fortsetter under videoen:

Video nsps_upload_2010_1_18_8_14_12_964.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

200 er satt inn

– Mer enn 200 politistyrker og soldater fra den afghanske hæren er satt inn for å bekjempe opprørerne, sier Amir Mohammad, en sikkerhetsoffiser på stedet.

Også to rakettangrep har truffet den afghanske hovedstaden. Minst to kjøpesentre ble truffet.

– Jeg hørte eksplosjonen, og vi begynte å løpe, men vi løp mot eksplosjonen. Jeg så røyk stige opp fra en bygning ved sentralbanken og presidentpalasset, og jeg så i hvert fall én såret, sier øyenvitnet Bahram Sarwary.

Taliban: Vårt verk

Taliban tok raskt på seg ansvaret for angrepene, mens det fortsatt var uklart hva som egentlig hadde skjedd.

– Det er vårt verk. Målene er presidentpalasset, sentralbanken, finans, - justis og gruveministeriet, sier Talibans talsmann Zabihullah Mujahid til AFP.

– 20 av våre selvmordsbombere har gått inn i området, og kamper
pågår fortsatt, sa Mujahid.

Ny plan

Angrepene kommer dagen etter myndighetene og president Hamid Karzai offentliggjorde en ny plan som sikter på å skape fred mellom det islamistiske Taliban og andre militante grupper.

FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, befant seg på kontoret sitt i Kabul da angrepet startet.

– Skytingen pågikk i drøyt to timer, men nå er det helt stille, sa Eide til NRK like før klokken elleve, norsk tid.

Eide karakteriserer angrepet som et de mest omfattende i løpet av den tiden han har vært i landet.

– Sikkerhetstiltakene rundt Kabul er skjerpet kraftig inn det siste, men det er ikke mulig å lukke en by hermetisk, sier Eide, men vektlegger at myndighetene også har greid å stoppe angrep som kunne vært utført.

Kart over Kabul sentrum med sentrale bygninger plassert.
Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt