Hopp til innhold

Tåler tyskerne «Mein Kampf»?

Det er nærmere 90 år siden Adolf Hitler skrev sitt beryktede kampskrift «Mein Kampf». I 2015 utløper rettighetene på boken, dermed kan alle som ønsker utgi den i Tyskland. Dette bekymrer tyskere, som frykter oppsving i høyreekstremisme og fremmedhat.

Arnt Stefansen, Tyskland
Foto: NRK

Fire menn og en kvinne sitter på en scene i Berlin og snakker om Adolf Hitler.

Stedet er Leibnitz-selskapet i det østlige Berlin på torsdag, og i salen sitter et hundretall interesserte tilhørere.

Nazismen er fortsatt et høyst aktuelt tema i Tyskland, og dette året markerer tyske myndigheter at det er 80 år siden Hitler kom til makten.

På møtet i Berlin er temaet «Mein Kampf», naziførerens beryktede kampskrift som han begynte å skrive i 1924, da han satt i fengsel i byen Landsberg am Lech i Bayern.

Etter den annen verdenskrig ble rettighetene til boken overført til delstaten Bayern, og det har i alle år vært forbudt å utgi «Mein Kampf» i Tyskland.

Men i 2015 utløper rettighetsperioden, og dermed er det fritt frem for alle som ønsker å utgi historiens kanskje mest beryktede bokverk på tysk.

De lærde strides

Tanken på at «Mein Kampf» skal bli tilgjengelig på linje med andre bøker i Tyskland forferder mange, og på møtet i Berlin er det stor uenighet om hvordan man skal møte denne utfordringen.

Professor Heidrun Kämper ved Institutt for tysk språk i Mannheim advarer mot å undervurdere den politiske propagandaeffekten i «Mein Kampf».

– Denne boken har en sterk evne til å forføre sine lesere. Vi kan ikke bare avfeie «Mein Kampf» som et makkverk skrevet av en gærning, sier hun til NRK.

Heidrun Kämper

Professor Heidrun Kämper mener «Mein Kampf» har en sterk evne til å forføre leserne.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Det er riktignok mye tøv som står der, men boken gir oss en masse kunnskap om hvordan nazistene tenkte, og i lange passasjer er den logisk og godt formulert.

– Og det uhyggelige er selvsagt at det meste av det den gang helt uvirkelige innholdet ble til grusom virkelighet for Europas folk, sier professoren.

Kjedelig tittel

«Mein Kampf» ble første gang utgitt i 1925, og tittelen ble ikke helt slik den kommende naziføreren hadde tenkt seg.

Han foreslo for forleggeren å kalle boken «Fire og et halvt års kamp mot løgner, dumhet og feighet», men fikk beskjed om at det ikke var særlig salgsvennlig.

Uansett fikk «Mein Kampf» en lunken mottakelse både fra publikum og fra kritikerne.

En kritiker skrev at boken bar preg av å være skrevet av «en umoden gymnasiast», noe som skal ha gjort forfatteren dypt fornærmet.

Men Adolf Hitler mistet ikke motet, og i 1926 utga han del to av boken. I 1930 ble de to delene slått sammen til en såkalt folkeutgave, som med små endringer er beholdt frem til i dag.

Hitlers program

«Mein Kampf» er et hatefullt og nokså kaotisk oppgjør med sentrale personer i Hitlers samtid. Men boken inneholder også grunntrekkene i hans politiske program.

«Østerrike må igjen bli en del av sitt tyske moderland», skriver han. Og han krever «Lebensraum», nye landområder for det tyske folk i Øst-Europa og Sovjetunionen.

Han skisserer et program i 25 punkter for nazipartiet NSDAP, og han skriver at den store felles fienden er jødene.

30 kilo Mein Kampf

Da nazistenen tok makten i Tyskland i 1933 ble «Mein Kampf» den viktigste boken i landet, ved siden av Lutherbibelen.

Boken ble trykket i millionopplag og ble pliktlektyre for alle medlemmer av NSDAP.

Fra 1936 fikk alle nygifte i Tyskland en utgave av boken i gave fra myndighetene. Tidligere hadde denne gaven vært en bibel.

I 1936 ble det også laget en spesialutgave av «Mein Kampf», i nær groteske dimensjoner.

Den besto av 965 håndskrevne sider på pergament, og med tykke jernplater som permer. Hele verket veide mer enn 30 kilo, og ble utstilt i en egen æreshall sammen med en utgave av Lutherbibelen.

Men historien om «Mein Kampf» handler ikke bare om politikk og propaganda. Den handler i høy grad også om penger. Frem til krigens slutt ble den trykket i til sammen 12,4 millioner eksemplarer, og en vesentlig del av disse inntektene tilfalt Adolf Hitler selv.

Mein Kampf i skolen?

Det store spørsmålet i dagens Tyskland er altså hva som vil skje når «Mein Kampf» kan utgis fritt i landet.

Det har aldri vært forbudt å eie eller lese boken, og mange tyskere har lest gamle utgaver eller en av de mange utgivelsene som er kommer på andre språk etter krigen.

Likevel har rettighetseierne, regjeringen i delstaten Bayern, sagt nei til nye tyske utgivelser.

Etter 2015 blir det altså annerledes, og Bayerns myndigheter er nå i gang med et stort prosjekt for å utgi en utgave av «Mein Kampf» med ekspertkommentarer, for å komme andre utgivere i forkjøpet når det snart blir tillit for alle å utgi boken.

Det er også snakk om å lage en skoleutgave, men mange er kritisk til dette.

Farlig for tyskerne?

På møtet i det østlige Berlin mener de fleste av ekspertene at det uansett ikke er noen fare for at «Mein Kampf» skal føre til økt fremmedhat og høyreekstremisme blant tyskerne.

– Jeg ser ikke boken i seg selv som farlig, sier forfatteren Timor Vermes.

– Det som er farlig er nazismens budskap, og dét er blitt formidlet på utallige måter til nye generasjoner tyskere gjennom så mange år at jeg tror de aller aller fleste er godt informert om hva nazismen kan føre til, sier han.

Timor Vermes

Forfatteren Timor Vermes gjør narr av Hitler og har skapt en bestselger.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Timor Vermes har skrevet en humoristisk bok om Adolf Hitler, der en forvirret diktator gjenoppstår 66 år etter sin død og blir TV-stjerne i rollen som seg selv.

Boken «Er ist wieder da» – «Han er her igjen» er nå Tysklands mest solgte roman.

– Jeg synes det er en god ide fra bayerske myndigheters side å ut en offisiell utgave med kommentarer fra våre fremste eksperter. En slik utgave kan man også gjerne bruke i tyske skoler, sier suksessforfatteren til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt