NRK Meny
Normal

Syriske leger ber Obama hjelpe Aleppo

De siste legene som fortsatt befinner seg i den opprørskontrollerte delen av Aleppo ber amerikanerne om å komme til unnsetning. 250.000 sivile er fanget i krigshandlingene mens bombene treffer sykehus etter sykehus.

Angrep i Aleppo

KRISE: Innbyggerne i Øst-Aleppo har gått tom for rent drikkevann og FN har bedt om 48 timer våpenstillstand for å kunne bringe forsyninger inn til de 250.000 som bor der.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

Oppropet er signert av 29 leger som frykter at det om kort tid ikke vil være behandlingssteder igjen, dersom angrepene fortsetter, skriver BBC.

De ber USAs president Barack Obama om å innføre flyforbudssoner over den syriske byen for å få slutt på luftangrepene.

Legene hevder at det den siste måneden har vært 42 angrep på medisinske anlegg i Syria. 15 av dem på sykehus hvor de jobber.

Lovet tre timer våpenhvile

Russiske styrker som kjemper på regimets side mot opprørerne, har lovet daglige pauser i krigføringen på tre timer. I tidsrommet mellom 9 og 12 norsk tid vil all militær aktivitet fra russisk side opphøre så nødhjelpskolonnene kan bevege seg trygt inn.

Den russiske generalløytnanten Sergej Rudskoj sier derimot ingenting om hvorvidt opprørerne har gått med på å stanse kampene i samme tidsrom.

Torsdag formiddag ble det meldt om både flere granatangrep og kamper, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

– Granatangrepene fortsetter, den russiske propagandaen er en løgn, sier Mahmoud al-Shami, en aktivist i den østlige delen av Aleppo, til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Sykehus i Aleppo

ØDELAGT: Ett av mange feltsykehus i den opprørskontrollerte delen av Aleppo som er ødelagt av flyangrep.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

FN har på sin side sagt at pauser på tre timer ikke er nok, og at det trengs en våpenstillstand på minst 48 timer for å sikre tilstrekkelig bistand inn i byen.

Onsdag klarte opprørere for første gang på en måned å frakte mat inn i Øst-Aleppo.

Tomt for drikkevann

Tirsdag opplyste FN at opptil to millioner mennesker har stått uten tilgang til rent drikkevann i fire dager etter at kamphandlinger har ødelagt elanlegg som også brukes til vannforsyninger.

– Vi kan ikke vente til kampene stopper for å få rent drikkevann igjen. Barns liv er i alvorlig fare, sier UNICEFs representant i Syria, Hanaa Singer.

Siden kampene i Aleppo brøt ut i midten av 2012, har den syriske byen i stor grad vært delt mellom regimet i vest og en rekke ulike opprørsgrupper i øst, samt den kurdiske militsen YPG i nord.

Ifølge FN er mange sivile i byen drept og skadd i løpet av de siste ukene og målrettede angrep mot sykehus og andre medisinske anlegg har pågått for full styrke.

Skolebarn må undervises i bomberom

Ifølge Redd Barna har det også vært en økning av tilfeller hvor skoler blir bombet. Bare den siste uken har seks skoler som drives av organisasjonen i Aleppo blitt rammet.

Fire av skolebygningene ble ødelagt og i tre av tilfellene ble skolebarn og ansatte skadd.

– Våre partnere som jobber inne i Syria forteller oss hvordan skolebarna går i konstant frykt, med den konstante lyden av jagerfly over skolene. I noen tilfeller må undervisningen foregå i bomberom, på grunn av faren for bombeangrep, sier Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt