NRK Meny
Normal

Syria: Storoffensiv mot IS i Palmyra

Syrias luftvåpen har innledet en intens bombekampanje mot IS i oldtidsbyen Palmyra. Flere sivile har mistet livet i angrepene, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

IS har okkupert Palmyra

EROBRET: Dette bildet viser det som skal være IS-flagget som vaier over den verneverdige syriske byen Palmyra.

Foto: Uncredited / Ap

Mandagens massive bombing er den kraftigste siden IS-krigerne inntok Palmyra torsdag. Regjeringen hevder at et stort antall IS-krigere ble drept i angrepene. Aktivistnettverket Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) hevder at flere sivile har mistet livet i luftangrepene i og rundt oldtidsbyen som på arabisk heter Tadmur.

De syriske luftangrepene rammet en rekke områder i byen, også områdene i nærheten av byens berømte tempelruiner fra antikken, sykehuset i byen og en militær etterretningsbygning skal være truffet.

Så langt har imidlertid ikke bombingen tvunget IS på retrett. Opprørerne har rykket fremover mot hovedstaden Damaskus og på veien erobret de en større fosfatgruve rundt 7 mil sør for Palmyra, ifølge aktivistnettverkets kilder.

Terrorgruppen IS tok over kontrollen i Palmyra i forrige uke. Byen huser noen av de best bevarte romerske ruinene i verden, og det internasjonale samfunnet frykter at terroristene vil ødelegge disse slik de har gjort i flere andre syriske og irakiske oldtidsbyer.

Henretter barn

Siden 16. mai har IS tatt livet av minst 217 sivile i byen, også barn. I tillegg er minst 300 syriske soldater drept i kampene fram til IS tok kontroll over byen med rundt 50.000 innbyggere.

Ifølge observatørgruppen holdes 600 soldater og folk som mistenkes for å være regimelojale som fanger i og rundt byen.

Gruppen har publisert en rekke videoer på internett som viser IS-krigere som går fra hus til hus i Palmyra på jakt etter syriske soldater.

En video publisert på sosiale medier skal angivelig vise ødeleggelsene fra luftangrep mot den syriske byen Palmyra.

SE VIDEO: Disse videobildene skal angivelig vise ødeleggelsene fra luftangrepene de siste dagene.

Nyhetsbyrået Reuters publiserte i dag videobilder som angivelig viser ødeleggelsene i byen etter de siste dagers angrep. Ingen uavhengige kilder har kunnet bekrefte om opptakene er ekte.

IS har også publisert et bilde som angivelig viser gruppens karakteristiske svarte flagg som vaier over bymurene i Palmyra.

Vinner terreng

Palmyra ble erobret onsdag i forrige uke, få dager etter at IS lykkes med å ta kontroll over Ramadi i nabolandet Irak.

Disse to seirene ansees som de største fir US siden i fjor sommer da den USA-ledede koalisjonen startet med luftangrep for å stanse gruppens fremvekst.

Det hvite hus sier erobringen av Palmyra er et tilbakeslag i kampen mot IS, men ifølge talsmann Josh Earnest er det fortsatt uaktuelt å sette inn bakkestyrker for å bekjempe islamistene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt