– Holder Syria ansvarlig for enhver bruk av kjemiske våpen mot sivilie

Spørsmålene om masseødeleggelsesvåpen i Syria og Iran dominerte da president Barack Obama og statsminister Benjamin Netanyahu møtte verdenspressen.

Obama og Netanyahu

President Barack Obama snakker mens statsminister Benjamin Netanyahu lytter under kveldens pressekonferanse i Jerusalem.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Israel Barack Obama

– Shalom, ropte president Barack Obama da han steg ut av Air Force One på Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv. Han beskrev vennskapet til Israel som ubrytelig og evig.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Obama og Netanyahu holdt en felles pressekonferanse etter at de to hadde hatt samtaler i Israel torsdag ettermiddag.

Forholdet til Israels naboland Syria, og særlig tirsdagens rapporter om mulig bruk av kjemiske våpen var et av temaene.

Obama sa at den amerikanske administrasjonen ville granske grundig om det syriske regimet har brukt kjemiske våpen.

– Når det gjelder kjemiske våpen skal vi undersøke grundig hva som skjedde. Vi skal forsikre oss om at vi vet nøyaktig hva som skjedde, sa president Barack Obama.

Den amerikanske presidenten ville ikke si noe om hvilke spesifikke tiltak USA kunne sette i verk dersom det ble bekreftet at det syriske regimet hadde brukt kjemiske våpen, men gjorde det klart at det ville få konsekvenser.

– Vi holder Syria ansvarlig for enhver bruk av kjemiske våpen mot sivile. Vi har gjort det klart overfor Syria at bruk av kjemiske våpen vil endre spillereglene, sa Obama.

Har fortsatt tid med Iran

Også spørsmålet om Irans atomprogram ble tatt opp på pressekonferansen.

– Iran er et felles problem for oss og i dagens møter har vi hatt samtaler for å forsikre oss om at vi ser på problemet på samme måte, sa Obama.

Den amerikanske presidenten sa klart fra om at han mener at tiden ikke er inne til å angripe Iran ennå.

– Vi har fortsatt tid til å finne diplomatisk løsning med Iran, sa han.

Samtidig gjorde han det klart at USA om nødvendig vil bruke alle midler for å stoppe Iran fra å få kjernefysiske våpen.

– Vi vil gjøre det som er nødvendig for å forsikre oss om Iran ikke får kjernefysiske våpen, sa president Barack Obama.

Også Netanyahu, som tidligere har hintet om å angripe Iran i løpet av få måneder, sa at det Iran ennå ikke hadde utviklet atomvåpen.

– De har ennå ikke nådd den røde linjen som jeg har beskrevet før, men de nærmer seg. Hver dag som går kommer de nærmere målet sitt, sa statsminister Netanyahu.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barack Obama og Benjamin Netanyahu

President Barack Obama ble tatt i mot av den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu og hans omstridte kone Sarai i deres hjem i Tel Aviv onsdag.

Foto: Doug Mills / Ap

Første møte i Israel

Det var tiende gang de to statslederne møttes etter at president Obama ble innsatt i januar 2009, men alle de tidligere møtene har vært i USA.

Under tidligere felles pressekonferanser mellom de to i USA, har Netanyahu uttalt seg med en klar brodd mot Obama, men ved kveldens pressekonferanse var tonen bare hjertelig.

– Israel har ingen bedre venn enn USA, sa statsminister Benjamin Netanyahu.

Han trakk spesielt frem at han og Obama var enige om å starte forhandlinger med sikte på å inngå en tiårig forsvarssamarbeidsavtale mellom de to landene.

Den israelske statsministeren tok til orde for nye og betingelsesløse mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene.

– Israel går fortsatt inn for løsningen med to stater for to folk, sa Netanyahu.

Også president Obama sa at USA går inn for en tostatsløsning, men når det gjaldt detaljer viste han i stor grad til talen han etter planen skal holde til israelske studenter torsdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ultra-ortodoske jøder i Jerusalem

Ultra-ortodoske jøder, som er mot staten Israels eksistens, demonstrerte i Jerusalem mot den nye israelske regjeringen.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Reiser til Palestina torsdag

Obamas besøk fortsetter torsdag morgen med et museumsbesøk i Jerusalem.

Deretter reiser han til Ramallah på Vestbredden for å ha samtaler palestinernes president Mahmoud Abbas.

På ettermiddagen torsdag skal Obama holde en tale til israelske studenter, en tale som på forhånd er sagt å være høydepunktet under besøket i Israel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

President Barack Obama og barn

President Barack Obama ble tatt i mot av israelske skolebarn før han møtte Israels president Shimon Peres onsdag formiddag.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Utenriksministeren tilbake til Israel

Obama forlater Israel fredag og reiser da videre til Jordans hovedstad Amman.

Utenriksminister John Kerry (til venstre) sammen med president Barack Obama

Utenriksminister John Kerry (til venstre) sammen med president Barack Obama og Israels president Shimon Peres i Jerusalem onsdag.

Foto: Jason Reed / Reuters / NTB Scanpix

I dag ble det kjent at USAs utenriksminister John Kerry etter at å dømme reiser tilbake til Israel allerede dagen etter.

– Utenriksminister Kerry vil sannsynligvis møte statsminister Netanyahu lørdag for å vurdere resultatene av presidentens besøk etter at han har vært i Ramallah og Amman, sa en representant for USAs utenriksdepartement til nyhetsbyrået AFP i Washington onsdag.

Grunnen til endringene i Kerrys planer er trolig at han vil være raskt med å bygge videre på det som måtte komme ut av Obamas politiske samtaler under besøket.

Utenriksminister Kerry kom til Israel tirsdag og har sagt han vil forsøke å få i gang fredsprosessen som brøt sammen i 2010.

SISTE NYTT

Siste nytt