Hopp til innhold

Dårlig forbindelse USA-Ramallah

Barack Obama på vei til sitt første besøk til Israel og Palestina. Men det er ikke mye entusiasme å spore på palestinsk side foran besøket. – Han har sagt til oss at vi ikke skal ha noen forventninger, sier den palestinske lederskikkelsen Nabil Shaat til NRK.

Plakat av Barack Obama i Ramallah

- President Obama, du trenger ikke ta med deg din smarttelefon til Ramallah, for vi har ikke tilgang til datatrafikk over mobilnettet. Vi har ikke noe 3G i Palestina, står det på plakaten noen ungde aktivister har satt opp over hele Ramallah.

Foto: ABBAS MOMANI / Afp

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Vestbredden
Foto: NRK

Prisen på agurker og squash ropes ut på markedet i Ramallah. En israelsk shekel for kiloen.

Palestinerne har kanskje fått en stat på papiret i FN, men har ingen egen valuta og langt fra kontroll over egne grenser eller territorium, hvor Israel fortsetter sine bosettinger.

Dette er virkeligheten som møter USAs president Barack Obama når han kommer, først og fremst til Israel, men han skal også tilbringe en halv dag i det som nå offisielt betegnes som Palestina.

Velkommen, selv om alt forblir som før

– Obama er en mann, sier Jihad Abu Shahan med en bestemt håndbevegelse.

Det er et kompliment. Grønnsakselgeren klarer ikke helt å legge fra seg den entusiasmen som en gang var stor i den arabiske verden.

– Mitt budskap til Obama er at han må bruke de neste fire årene på å fullføre sitt arbeid, slik at vi kan få en palestinsk stat. Den nye israelske koalisjonsregjeringen er veldig hard, sier han.

Når jeg spør hvilke forventninger han har, er de som de fleste andres.

– Han kommer for å prate, men ingenting vil forandres på bakken. Men han er velkommen likevel, sier Jihad Abu Shahan.

Kjemilæreren Abdel Moqtabi Barghouti som er på markedet for å handle, er mer direkte.

– Alle amerikanske presidenter som kommer hit, driver bare med propaganda. Jeg var optimist før, men ikke nå lenger. Ikke etter at han ikke har gjort noe for palestinerne. Han oppfordrer til israelernes mishandling av oss. Derfor er han ikke velkommen, sier Abdel Moqtabi Barghouti

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Barack Obama og Mahmoud Abbas

Barack Obama forsøkte å overtale Mahmoud Abbas med å vente med palestinernes FN-søknad. Han mente det ville skade mulighetene for fremtidige fredsforhandlinger. Men Abbas lot seg ikke overtale og fikk i alle fall en stor symbolsk seier i FN.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Vil at Obama skal legge press

På et kontor noen kvartaler unna treffer jeg Nabil Shaat, mangeårig sentralt medlem av PLO og Fatah, partiet til president Mahmoud Abbas.

Han er i gang med å skrive sine memoarer, og diskuterer med en yngre mann som bistår ham.

Nabil Shaat

Nabil Shaat har vært en nøkkelperson på palestinsk side.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Shaat har vært i kontakt med seks forskjellige amerikanske presidenter.

– Amerikanerne er en uvurderlig alliert for Israel, de gir dem støtte og beskyttelse over hele verden. Men de har i fortiden forsøkt å legge press på Israel, for å få dem til fredsforhandlinger.

– Eisenhower gjorde det i 1956 da han bad Israel trekke seg ut av Sinai og Gaza. Bush senior truet med å stanse lånegarantiene for å dra Israel og statsminister Yitzhak Shamir til forhandlingsbordet i Madrid, sier Nabil Shaat.

Av forhandlingene i Madrid fulgte Osloavtalen, men de 20 årene som har gått etter det, har vært en lang skuffelse for palestinerne.

Ikke mye har skjedd siden forhandlerne forlot hverandre i Oslo, avtalen signert i Washington og Nobels fredspris var delt ut.

Kommer tomhendt til Ramallah

President Barack Obama, som så mange palestinere trodde på da han ble valgt første gang for fire år siden, kommer tomhendt til Vestbredden, ifølge Shaat.

– Vi har veldig lave forventninger. Og det er akkurat som han vil ha det. Han har sendt beskjeder til oss direkte og indirekte:« Ikke skru opp forventningene. Jeg kommer for å se og lytte, men jeg kommer ikke med et prosjekt», sier Shaat.

Den amerikanske presidenten vil tilbringe mesteparten av tiden sin i Israel. Han lander onsdag og vil foreta mange symboltunge besøk, blant annet på Holocaust-museet.

Han skal i møter med president Shimon Peres og statsminister Benjamin Netanyahu, som akkurat i tide er klar for sin tredje statsministerperiode.

Det eneste håpet Shaat ser, er at Obama kan skaffe seg noen inntrykk som kan legge grunnlaget for en ny politikk.

– Vi forstår at han er her for å lytte, se og lese. Og så dra tilbake til USA og der gi svarene – ut fra en grundig og objektiv analyse – hvorfor denne fredsprosessen har stanset, 20 år etter at vi signerte den første brede avtalen i Oslo.

SISTE NYTT

Siste nytt