Hopp til innhold

Sykehusene fylles opp i Misrata

Kampene om den beleirede havnebyen Misrata blusser opp igjen lørdag. Nå fylles sykehusene av døde og sårede fra begge sider.

Video Gaddafi-soldat på sykehus i Misrata

NETT-TV: Leger og helsepersonell på sykehuset i Misrata behandler sårede Gaddafi-soldater. Flere sier de ble overmannet av opprørere idet de forsøkte å slå retrett.

– Siden klokka åtte i dag morges har vi mottatt ti døde og 50 sårede. Det er vanligvis det vi mottar i løpet av en hel dag, sier legen Khalid Abu Salra på Hikma-sykehuset til AFP lørdag ettermiddag.

– Vi er overmannet. Vi mangler alt: personell, utstyr og medisiner, sier legen.

Les også: Opprørerne viser frem Misrata | McCain mottatt med hyllest av opprørerne i Libya

Fikk ultimatum fra Tripoli

Kampene om den viktige havnebyen vest i landet har blusset opp etter at regjeringen i Tripoli ga hæren et ultimatum: Ta Misrata, eller trekk dere ut.

Utenriksdepartementet i Tripoli har varslet at de i stedet vil la lokale, Gaddafi-lojale stammefolk rykke inn og få en slutt på kampene i byen, enten gjennom forhandlinger eller maktbruk.

– Situasjonen i Misrata vil letne, og vil bli håndtert av stammene rundt byen og befolkningen i byen, og ikke av den libyske hæren, sa viseutenriksminister Khaled Kaim til journalister i hovedstaden Tripoli.

Det er imidlertid usikkert om de Gaddafi-lojale stammene i området utgjør noen reell trussel mot opprørerne.

– Det er to små, Gaddafi-lojale tettsteder utenfor Misrata. De utgjør mindre enn en prosent av befolkningen i byen og området rundt. De vet at når Gaddafis regime faller, faller de også., sier en talsmann for opprørerne til Reuters.

– Etterlater feller for opprørerne

Fredag kveld erkjente Libyas regjering at den seks uker lange beleiringen av Misrata var brutt, og lørdag tydet flere ting på at hæren var i ferd med å slå retrett.

På sykehuset i Misrata forteller en gruppe sårede regjeringssoldater at de ble tatt til fange av opprørere etter å ha kommet under kraftig ild idet de forsøkte å trekke seg ut av byen.

– Opprørerne angrep oss idet vi holdt på å trekke oss tilbake i dag morges, forteller

Gemal Salem, en talsmann for opprørshæren, sier at Gaddafis styrker har trukket seg ut av Misrata, men at de har tatt oppstilling utenfor bygrensene, og fortsatt står i posisjon til å bombardere byen.

Salem forteller at de nå finkjemmer gatene på jakt etter gjenværende Gaddafi-styrker.

Regjeringshæren skal ha rigget døde kropper, hus og biler med eksplosiver, som feller for opprørerne.

Han forteller om en mann som vendte tilbake til hjemmet sitt etter at Gaddafi-styrkene hadde dratt. Da han åpnet kjøleskapet sitt, eksploderte det i ansiktet på ham.

Fastlåst konflikt på bakken

Mens flere talsmenn for opprørshæren framstiller dagens retrett fra Misrata som et vendepunkt, er det fortsatt høyst usikkert hvordan konflikten vil utvikle seg videre.

De internasjonale luftangrepene som har pågått siden mars, har så langt ikke klart å forrykke balansen mellom Gaddafis hær og opprørsstyrkene, i alle fall ikke nok til å gi den dårlig utstyrte og løst organiserte opprørshæren overtaket.

De siste ukene har frontene bølget fram og tilbake, og konflikten framstår mer og mer som en stillingskrig.

Admiral Michael Mullen i den amerikanske forsvarsledelsen anslår at 30 til 40 prosent av Gaddafis styrker er satt ut av spill av koalisjonens luftangrep, men sier samtidig at konflikten nå begynner å bli fastlåst på bakken.

USA gjennomførte lørdag ettermiddag sine første angrep med ubemannede bombefly, såkalte droner, men det amerikanske forsvarsdepartementet ville ikke opplyse om hvor eller mot hvilke mål angrepene ble utført.

Les også: Sarkozy lovar opptrapping i Libya | – Norge bomber mest i Libya

Libyske opprørere gjennomsøker hus

En gruppe libyske opprørere gjennomsøker et hus i Misrata, på jakt etter Gaddafis styrker. Ifølge opprørerne har regjeringsstyrkene lagt igjen eksplosive feller i hus, biler og på døde kropper.

Foto: Stringer / AP

SISTE NYTT

Siste nytt