Hopp til innhold

– Norge bomber mest i Libya

De norske kampflyene i Libya har sluppet minst 130 bomber mot mål på bakken. Aldri før har norske jagerfly bombet så mye.

Video Norske fly bomber luftvernkommandosentral i Libya

Norske fly bomber luftvernkommandosentral i Libya

I forhold til hvor stor styrken er, bomber norske og danske piloter klart mest, skriver Aftenposten.

Ifølge avisen har de norske F-16-pilotene avfyrt minst 12 prosent av flybombene mot Gaddafis styrker. Totalt er om lag 130 laserstyrte bomber på 250 kg, 1000 kg og 2000 kg er sluppet mot militære mål.

De norske jagerflyene er så ettertraktede og effektive, at de er på oppdrag 20 timer i døgnet.

– Norge bidrar i særklasse mest i forhold til størrelse, sammen med Danmark. Det er vanskelig å bli imponert over at britene stiller med 22 fly, når Norge og Danmark stiller med 12. Norge stiller med en åttende del av den operative styrken, sier avdelingsleder ved NUPI Ståle Ulriksen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skryter av det norske bidraget og sier at de norske og danske flyene blir fremhevet som best i klassen.

Hemmelige mål

Forsvaret holder det hemmelig hva de norske flyene har bombet, og hvor mange som er blitt drept.

– Vi opplyser om antall oppdrag vi har og vi vil også gi status med visse mellomrom, men vi har ikke til hensikt å gi fortløpende detaljinformasjon om hvilke mål det norske detasjementet får tildelt hver flyperiode, sier oberstløytnant og talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø John Espen Lien til Aftenposten.

Han beskriver det norske luftforsvaret som lite med små og gjennomsiktige miljøer. Derfor ønsker ikke de at mannskaper knyttes til bestemte mål.

I Danmark er de ikke like tilbakeholdne med å informere om hvilke militære mål som bombes.

SISTE NYTT

Siste nytt