Hopp til innhold

McCain mottatt med hyllest av opprørerne i Libya

Den amerikanske senatoren John McCain besøker i dag de libyske opprørerne i Benghazi for samtaler med opposisjonen.

Video McCain i Libya: – Opprørerne er mine helter (foto: MARWAN NAAMANI/AFP)

VIDEO: – De er mine helter, sa John McCain om opprørerne i Libya.

McCain ankom fredag Libya uten at noen visste at han skulle besøke landet. Besøket hadde blitt holdt hemmelig helt opp til det siste på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Ved opprørernes hovedkvarter i den østlige byen ble senatoren møtt med gledesrop av en liten folkemengde, forteller en journalist fra nyhetsbyrået AFP fra stedet.

Ifølge AFP-journalisten samlet omtrent 50 mennesker seg ved rettsbygningen i sentrum av Benghazi. De ropte slagord da McCain ankom i en liten kortesje av svarte biler.

– Fritt Libya, Gaddafi må gå – tusen takk Amerika, tusen takk Obama, ropte menneskene mot bilen til McCain.

– De er mine helter

McCain kom sammen med en representant for opposisjonen til opprørshovedkvarteret. Han oppholdt seg der ganske kort før han reiste videre. Senatoren hyllet opprørene i det han forlot stedet.

– De er mine helter, sa John McCain om opprørerne ifølge nyhetsbyrået AP i det han reiste fra stedet.

Til nyhetsbyrået opplyste McCain at han var i Benghazi for å skaffe seg kunnskap direkte fra der det skjer i landet som preges av krigshandlinger mellom Gaddafis styrker og opprørere. Noe folkemengden utenfor tydelig satte pris på.

– Den motbydelige Gaddafi har reist, og nå kommer McCain, ropte mengden.

McCains kortesje møtes av flagg og jubel i Benghazi, Libya

McCains bilkortesje ble møtt med amerikanske flagg og jubel da han besøkte Benghazi.

Foto: MARWAN NAAMANI / Afp

Ønsker seg større engasjement fra USA

Den internasjonale operasjonen for å håndheve FNs resolusjon om flyforbudssone og beskyttelse av sivile i Libya ble først styrt av amerikanske styrker, men kommandoen ble senere overført til Nato. Frankrike og Storbritannia har hatt sentrale roller og USA har tatt en mer tilbaketrukket rolle.

McCain som sitter i forsvarskomiteen i Sentatet i USA mener derimot at de må engasjere seg sterkere i konflikten.

– Vi setter pris på bidrag fra alle våre allierte og takker for det de gjør i Libya, spesielt britiske og franske styrker. Men i realiteten er at USA er lik Nato, har senatoren uttalt en stund før han reiste til Libya.

Han mener koalisjonen uten sterk involvering fra USA mangler den nødvendige slagkraften. McCain mener bare USA kan bidra med bestemte militære enheter som trengs over Libya.

SISTE NYTT

Siste nytt