Hopp til innhold

Sverigedemokrat: – Man skal være født svensk og ha svenske foreldre

En av Sverigedemokraternas kandidater til valget i høst, har i sosiale medier henvist til en sang med refrenget «svensker er hvite og landet er vårt». Det klinger dårlig med partileder Jimmie Åkessons fremstilling av partiet, som nå varsler gransking.

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson i Sundsvall fredag. Partiet har forsøkt å ta kraftig avstand fra sine historiske røtter under valgkampen. Nå skal Växjö-politikeren Elisabeth Peterson granskes.

Foto: MATS ANDERSSON / AFP

Valgkampen i Sverige er i gang for fullt, med stor aktivitet ved valgboder i byer landet rundt.

Både Arbeiderpartiet og Høyres svenske søsterpartier, Socialdemokraterna og Moderaterna, sliter på meningsmålingene. Mange frykter en parlamentarisk krise etter valget 9. september, blant annet på grunn av deres berøringsangst med Sverigedemokraterna.

På torget i Växjö i Småland står Sverigedemokraternas Elisabeth Peterson. Hun stiller til kommunevalget i Växjö, der det tidligere utskjelte partiet nå opplever en eventyrlig vekst.

I februar henviste hun i sosiale medier til en sang med refrenget «svensker er hvite og landet er vårt». Det vekker oppsikt i en tid da Sverigedemokraterna jobber intenst med å fjerne seg fra sin høyreekstreme fortid.

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson i Sundsvall fredag. Partiet har forsøkt å ta kraftig avstand fra sine historiske røtter under valgkampen. Nå skal Växjö-politikeren Elisabeth Peterson granskes.

Foto: MATS ANDERSSON / AFP

Hylles av Den nordiske motstandsbevegelsen

Den nordiske motstandsbevegelsen og andre høyreekstreme bevegelser er blant dem som hyller artisten Kiwi og hans sang «svensker er hvite». Kiwi samarbeider med Midgård records, et plateselskap med historiske forbindelser til «hvit makt»-bevegelsen.

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Elisabeth Peterson til Aftonbladet.

Når den svenske avisen treffer henne ved valgboden i Växjö vil hun først ikke svare på hvorfor hun henviste til sangen. Hun ler, men utdyper senere i intervjuet med avisen hvilke kriterier hun setter for å kunne kalle seg svensk. Det har skapt rabalder innad i Sverigedemokraterna i dag.

Svensk dokumentar frå 2018. Demokratiet er i fare. Politikarar druknar i administrative oppgåver, truslar og hat. Ikkje-valde ekspertar styrer stadig meir. Og antidemokratiske idear vinn terreng. Med: Jan Scherman. Regi: Martin Jenefeldt

Se dokumentarist Jan Scherman konfrontere Den nordiske motstandsbevegelsen i dokumentaren «Lenge leve demokratiet».

Elisabeth Peterson

Sverigedemokraterna varsler at de nå vil granske sin kandidat Elisabeth Peterson.

Foto: Sverigedemokraterna Växjö

Må være født svensk og ha svenske foreldre

Verken adopterte barn, som de tre døtrene Moderaternas partileder Ulf Kristersson og hans kone har adoptert fra Kina, eller personer født utenlands kan kalle seg svenske, ifølge Elisabeth Peterson. For henne gjelder det kun for personer som er født i Sverige.

– Man skal være svensk, født svensk og ha svenske foreldre, sier Elisabeth Peterson til Aftonbladet.

På spørsmål om hvordan det rimer med Sverigedemokraternas politikk svarer hun at det rimer bra.

Nordiska motståndsrörelsen

Den nordiske motstandsbevegelsen er aktiv under valgkampen i Sverige. I går demonstrerte de på Nytorget i Kungälv, men det var først og fremst motstandere av gruppen som møtte opp.

Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix

Bryter med Åkessons fremstilling

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson har gjennom valgkampen gjentatt at man kan være svensk selv om man ikke er født i landet, eller har svenske foreldre, i tråd med Sverigedemokraternas politikk.

Torsdag var Jimmie Åkesson gjest i det svenske radioprogrammet «P1-morgen».

– Svenskheten er åpen, man skal kunne bli svensk selv om man ikke er født i Sverige, gjentok Jimmie Åkesson under intervjuet.

Han påpekte riktignok at det kunne ta lang tid, opptil flere generasjoner, «å bli svensk».

SWEDEN

Statsminister Stefan Löfven var lørdag i Uppsala for å møte velgere, men Arbeiderpartiets svenske søsterparti Socialdemokraterna sliter med oppslutningen før valget 9. september.

Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / AFP

Hyllet Putin som «sann nasjonalistisk leder»

Sverigedemokraterna i Växjö var i søkelyset også i vår, i forbindelse med en film som viste Sverigedemokrat Nils Sjöqvist Axelsson hylle Russlands president Vladimir Putin som en «sann nasjonalistisk leder».

Opptrinnet avdekket at Nils Sjöqvist Axelsson hadde vært aktiv i den høyreekstreme kroppsbyggerbevegelsen Northern Brothers helt frem til vinteren 2017.

Den siste tiden har Sverigedemokraterna forsøkt å distansere seg fra slike miljø. I mars i år lanserte en rekke tidligere medlemmer i Sverigedemokraterna partiet «Alternativ for Sverige», som drar inspirasjon fra blant annet det tyske partiet Alternativ for Tyskland.

Jimmie Åkessons parti er blitt mer tilgjengelig for en rekke velgere etter at disse medlemmene forlot Sverigedemokraterna.

Mattias Karlsson

Sverigedemokraternas gruppeleder i riksdagen, Mattias Karlsson, sier søndag ettermiddag at de vil granske saken.

Foto: Maja Suslin / NTB scanpix

Varsler at de vil granske Elisabeth Peterson

Sverigedemokraternas medlemsutvalg varsler søndag ettermiddag at de vil granske Växjö-politikeren Elisabeth Peterson.

Sverigedemokraternas gruppeleder i riksdagen, Mattias Karlsson, sier til P4 Kronoberg at han ikke vil kommentere utfallet før medlemsutvalget har fattet sin konklusjon.

Han understreker samtidig at dersom man ikke stiller seg bak prinsippet om en «åpen svenskhet», så kan man ikke representere Sverigedemokraterna på noe nivå.

Aktualitetsmagasin fra NRKs utenriksredaksjon. Går i dybden med ulike perspektiver på aktuelle saker fra hele verden. NRKs utenrikskorrespondenter bidrar med analyser og historier. Programledere er Hege Moe Eriksen og Gry Blekastad Almås.

Urix fra Arendal tok temperaturen på det svenske valget 16. august.

SISTE NYTT

Siste nytt