Hopp til innhold

Sverige innfører koronapass fra 1. desember

Regjeringen i Sverige innfører koronasertifikat som skal brukes ved offentlige arrangementer og sammenkomster med flere enn 100 personer til stede.

Sveriges sosialminister Lena Hallengren holdt pressekonferanse om koronasertifikat.

Sveriges sosialminister Lena Hallengren har bestemt at det blir koronasertifikat fra 1. desember.

Foto: Jessica Gow/TT / NTB

Årsaken er risikoen for økt smittespredning.

– Sverige er ikke isolert fra omverdenen. Den som er uvaksinert, løper en større risiko for å spre smitten videre, sa den svenske sosialministeren Lena Hallengren på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Det er en tøff beskjed å gi. Vi vil jo alle at pandemien skal være over, la hun til.

Sertifikat på teater, men ikke restaurant

Sertifikatet skal etter planen tas i bruk fra 1. desember.

Innføringen av et koronasertifikat betyr at uvaksinerte ikke slipper inn på arrangementer eller sammenkomster innendørs hvor flere enn 100 personer vil være til stede.

Det som defineres som offentlige arrangementer er idrettsarrangementer, teaterforestillinger, kino, konserter, markeder og messer blant annet. I tillegg kan demonstrasjoner, religiøse møter og foredrag bli omfattet.

Det skal ikke være aktuelt å måtte vise frem sertifikatet for å komme inn på kafeer og restauranter så lenge det ikke er levende musikk eller dans i samme lokale. Butikker, skoler eller kollektivtrafikk blir heller ikke klassifisert som «offentlig sammenkomst».

Men i disse tilfellene blir det til gjengjeld andre typer restriksjoner og regler. Blant annet kommer det trolig begrensninger på antall personer per kvadratmeter og krav om avstand.

De samme reglene vil gjelde der hvor arrangørene ikke benytter koronasertifikat.

Sertifikatordningen blir trolig ikke obligatorisk, men arrangørene kan velge mellom sertifikatfremvisning eller andre restriksjoner, ifølge svenske myndigheter.

Helt siden starten av pandemien, har myndighetene satset på smitteverntiltak som bygger på frivillighet og personlig ansvar i stedet for inngripende tiltak som alle må følge. Sverige har med det skilt seg ut både i Norden og Europa.

Faren er ikke over ennå - hold avstand står det på skiltet i Uppsala sentrum.

Faren er ikke over ennå. Hold avstand, står det på skiltet i Uppsala sentrum. Bildet er tatt 21. oktober.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Ishockey og håndball positive

Det er Folkhälsomyndigheten som har anbefalt regjeringen å ta i bruk koronasertifikat.

– Dere har tidligere hørt meg snakke om vaksinasjonsbevis som «plan B». Nå er tiden kommet, sa kulturminister Amanda Lind.

Ledelsen i det svenske håndballforbundet og ishockeyforbundet er positive til innføringen av det planlagte sertifikatet.

– Hvis det skal innføres et koronapass, er det viktigste for oss at vi fortsatt kan ha fulle arenaer. Derfor har vi vært positiv til et koronasertifikat hvis man slipper andre typer restriksjoner i tillegg, sier Jenny Silfverstrand i Svenska Hockeyligan (SHL).

Regjeringen har gjennom høsten holdt løpende kontakt med folkehelsemyndighetene om koronapass som et smittebegrensende tiltak. Avgjørelsen i dag kommer derfor ikke overraskende.

Sveriges sosialminister Lena Hallengren og lederen av Folkhälsomyndighetens sjef Karin Tegmark Wisel på pressekonferanse om koronasertifikat.

Sveriges sosialminister Lena Hallengren og lederen av Folkhälsomyndighetens sjef Karin Tegmark Wisel (t.h.) på pressekonferanse om koronasertifikatet. Kulturminister Amanda Lind deltok digitalt.

Foto: Jessica Gow/TT / NTB

Ingen smitteeksplosjon

Folkhälsomyndighetens direktør Karin Tegmark Wisell sier at Sverige per nå ikke har den samme eksplosjon i koronasmitte som flere andre europeiske land. Likevel, de ser at smitten er på vei oppover igjen også i Sverige.

Målet med innføringen av koronapasset er å hindre en ny bølge med innleggelser av koronapasienter. Under de tidligere smittebølgene var svenske sykehus svært presset.

Nærmere 7 millioner svensker er fullvaksinert. Det tilsvarer 81,7 prosent av befolkningen over 16 år. Ytterligere 200.000 har fått dose nummer en.

Helsemyndighetene ber alle som er uvaksinert om å ta koronavaksinen.

– Du som er uvaksinert kan ikke leve som vanlig. Ditt viktigste bidrag er å vaksinere deg, sa sosialminister Lena Hallengren på pressekonferansen.

1. november fjernet regjeringen kravet om at vaksinerte pliktet å teste seg ved symptomer på koronasmitte. Etter sterk kritikk omgjør regjeringen denne beslutningen og innfører testplikt igjen.

De to siste døgnene er 13 nye koronadødsfall registrert i Sverige. 15.107 personer er døde som følge av covid-19, ifølge SVT.

Til sammen har 1.186.387 svensker vært registrert som koronasmittet, men mørketallene antas å være store.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt