Hopp til innhold

Sverige anerkjenner Palestina i dag

I dag vedtar den svenske regjeringen å anerkjenne Palestina som stat, opplyser landets utenriksminister.

- Å anerkjenne Palestina er i tråd med folkeretten

– I dag, torsdag, fatter regjeringen en beslutning om å anerkjenne staten Palestina. Det er et viktig steg som bekrefter palestinernes rett til selvbestemmelse, skriver utenriksminister Margot Wallström fra Socialdemokraterna i en debattartikkel i avisen Dagens Nyheter.

Viktig skritt. Noen kommer til å hevde at beslutningen kommer for tidlig. Jeg er redd den heller kommer for sent.

Margot Wallström / Dagens Nyheter

Den svenske regjeringen informerte mandag utenrikskomiteen i Riksdagen om at Sverige i løpet av kort tid ville vedta anerkjennelsen. Nå er det klart at dette vil skje i torsdagens statsråd.


Ifølge Wallström mener regjeringen at de folkerettslige kriteriene for en anerkjennelse er oppfylt til tross for at Palestina ikke har kontroll over et territorium med definerte grenser.


– Formålet med Sveriges anerkjennelse er å bidra til målet om at Israel og Palestina kan leve side ved side i fredelig sameksistens, skriver Wallström.

Protesterte

Det var den 3. oktober at Sveriges nye statsminister Stefan Löfven, også han fra Socialdemokraterna, opplyste i sin regjeringserklæring at den nye regjeringen ville anerkjenne Palestina som stat.

Det førte til at det israelske utenriksdepartementet kalte inn Sveriges ambassadør i Tel Aviv for å protestere mot beslutningen. Israels utenriksminister Avigdor Lieberman har også vært åpent kritisk til forslaget.


I Sverige kritiser også den borgerlige opposisjonen regjeringen og anser at avgjørelsen bryter med svensk praksis for anerkjennelse av stater.

Island først i verden

Margot Wallström

Margot Wallström overtok som utenriksminister tidligere i høst.

Foto: LEHTIKUVA / Markku Ulander / AFP

Tidligere er det bare Island av de nordiske landene som har anerkjent Palestina som stat. Island ble 15. desember 2011 det første vesteuropeiske land til å anerkjenne Palestina.

Det andre nordiske landene vil ikke følge etter Sverige med å anerkjenne Palestina som stat på nåværende tidspunkt. Det ble klart på et pressekonferanse i forbindelse med det nordiske ministermøtet i Stockholm mandag kveld.

Vi tror på en tostatsløsning, men vi kan ikke anerkjenne en palestinsk stat før det er forhandlet fram en løsning, sa statsminister Erna Solberg (H).

Både Danmarks Helle Thorning-Schmidt og Finlands Alexander Stubb sa de deler dette synet. Alle understreket at deres ambisjon er at palestinerne en dag skal få en egen stat.

Det britiske underhuset vedtok tidligere i oktober en resolusjon om å anerkjenne Palestina. Beslutningen var ikke bindende på den britiske regjeringen, men er oppfattet som et viktig symbol.

SISTE NYTT

Siste nytt