NRK Meny
Normal

Svensk skoledrapsmann planla å bli drept

Anton Lundin Pettersson, som drepte tre personer på en skole i Trollhättan i oktober i fjor, hadde planlagt at han skulle bli skutt av politiet.

Blomster og lys på bakken

Elever og andre la ned blomster og tente lys utenfor skolen Kronen i Trollhättan etter angrepet i fjor høst.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Det kom frem da svensk politi i formiddag la frem sin utredning om forbrytelsen.

Anton Lundin Pettersson

Anton Lundin Pettersson ble skutt av politiet etter å ha drept tre mennesker.

Foto: -

På dagens pressekonferanse sa politiet at gjerningsmannen hadde etterlatt seg et brev der det sto klart at han ikke hadde tenkt å komme hjem fra skolen, men ville avslutte sitt liv der.

– Det tyder på at det var en planlagt handling, han tok også fri fra jobben samme dag og brevet vi har funnet hjemme hos ham tyder på det samme, sa kriminalkommissær Thord Haraldsson under pressekonferansen.

Anton Lundin Pettersson ble skutt og drept av politiet etter å ha drept tre mennesker.

Ifølge politiet hadde Pettersson googlet nettopp begrepet« suicide by cop» - «selvmord ved hjelp av politiet» – i forkant av angrepet.

I bilen som Petterson kjørte til skolen før angrepet fant politiet en blink.

– Vi fant også en blink på stedet og vi tror at tanken var at han skulle sette den på sitt eget bryst for at politiet skulle skyte på den, sier politiets pressetalsmann Christer Fuxborg.

Var grundig planlagt

Politiets undersøkelse viser at angrepet var planlagt. Blant annet hadde gjerningsmannen flere ganger søkt opp informasjon om skolen på internett.

Svensk politi har undersøkt grundig om Pettersson hadde noen medsammensvorne eller hjelpere, men er kommet til at han var alene om drapene.

Ifølge politiet skal Petterson ikke ha hatt noen psykiske lidelser.

Anton Lundin Pettersson ble filmet av overvåkningskamera i Kronans skole i Trollhättan. Anton Lundin Pettersson drepte tre personer på en skole i Trollhättan i oktober i fjor.

Anton Lundin Pettersson ble filmet av overvåkningskamera i Kronan skole i Trollhättan.

– Tydelig hatmotiv

Det var elever med innvandrerbakgrunn som ble angrepet av Pettersson og politiet konkluderer med at han hadde et tydelig hatmotiv.

En 17 år gammel elev, en 42 år gammel lærer og en 20 år gammel lærerassistent ble drept av Pettersson. En noe yngre elev ble såret i angrepet.

Han hadde muligheten til å angripe flere personer enn han gjorde, men lot være å angripe etniske svensker.

– Skolen var nøye utvalgt med tanke på hvilket klientell av lærere og elever som gikk på skolen. Det var et hatmotiv, sier pressetalsmann Fuxborg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt