Terrormistenkt svensk kvinne pågrepet på flyplass i London

Kvinnen ble pågrepet på Gatwick flyplass sør for London etter ankomst med fly fra Italia. Hun er mistenkt for å planlegge terrorhandlinger.

BRITAIN-TRANSPORT/Gatwick

Den svenske kvinnen ble stanset på Gatwick flyplass sør for London. Arkivbilde.

Foto: NEIL HALL / Reuters

Kvinnen er i 40-årene og skal være mistenkt for å ha tilknytning til islamistisk ekstremisme, ifølge den britiske avisen The Independent.

En talsmann for Counter Terrorism Policing South East uttalte at hun ble stoppet av en politibetjent ved ankomst. Betjenten tilhører en enhet i det nasjonalt politisamarbeidet som jobber for å forhindre terrorangrep.

– Hun ble senere arrestert etter § 41 i terrorloven fra år 2000, ble det tilføyd i uttalelsen. Det ble også sagt at kvinnen kan ha hatt et terroroppdrag eller at hun skulle oppfordre til, eller forberede terrorhandlinger.

Den britiske avisen The Guardian skriver at kvinnen skal ha tilknytning til IS. Hun skal fortsatt være i varetekt hos politiet.

Storbritannias myndigheter har satt trusselnivået på «severe» – som betyr at de frykter at et terrorangrep er sannsynlig.

BRITAIN-US-ATTACKS-AIRLINE 10 August 2006 at Heathrow airport in London

Storbritannia frykter terror og beredskapen er på høyt nivå. Dette er et arkivbilde fra Heathrow flyplass.

Foto: SHAUN CURRY / AFP

– Kan være mange årsaker til arrestasjonen

– Vi er gjort oppmerksomme på dette via opplysninger i mediene, men kan ikke kommentere det. Vi holder på med å innhente opplysninger i saken, sier Sofia Hellqvist i sikkerhetspolitiet Säpo til det svenske nyhetsbyrået TT.

Terroreksperten Magnus Ranstorp sier til avisen Expressen at mistanken mot kvinnen kan være knyttet til et bredt spekter av lovbrudd etter den britiske lovgivningen.

– Det kan være alt fra å forberede terrorlovbrudd til at hun har forsøk å slutte seg til IS eller vært medlem av IS, sier Ranstorp til den svenske avisen. Han legger til at hun også kan ha blitt stanset fordi hun hadde terrorrelatert materiale i sin datamaskin.

SISTE NYTT

Siste nytt