Hopp til innhold

Svensk kampfly styrtet etter kollisjon med fugler

En flyger i et svensk kampfly Jas 39 C Gripen måtte tirsdag skyte seg ut da flyet kolliderte med en flokk større fugler.

Flyfoto fra krasjstedet i Ronneby

STYRTSTEDET: Et flyfoto fra stedet ved Ronneby der Jas Gripen kampflyet styrtet tirsdag viser røyk og flammer i skogen.

Foto: Försvarsmakten/TT / NTB scanpix

Det var klokka 09.41 tirsdag formiddag at alarmen gikk om at kampflyet hadde styrtet utenfor flyplassen i Ronneby i Blekinge.

– Flygeren fløy inn i en flokk med større fugler og fikk problemer med å styre flyet. Han forsøkte å vende tilbake til flyplassen, men opplevde at han ikke fikk kontroll på flyet, sier Lars Bergström i det svenske Forsvaret.

Kollisjonen skal ha skjedd på rundt 1000 meters høyde, men selve utskytingen skal ha foregått fra lavere høyde, trolig mellom 500 og 1000 meters høyde.

Marcus Henningsson, Jörgen Persson, Lars Bergström, Adam Nelson

Marcus Henningsson i politiet, Jörgen Persson fra Räddningstjänsten Östra Blekinge, Lars Bergström, flottiljchef for Blekinge flygflottilj (F 17) og Adam Nelson, flysjef på F17.

Ifølge Bergström fikk flygelederne i kontrolltårnet med seg hva som skjedde, og det var Forsvarets eget helikopter som hentet opp flygeren som hadde skutt seg ut.

– Jeg har selv møtt flygeren. Han har det etter omstendighetene bra og er ved godt mot, men er nå til undersøkelse hos legen for å være sikker på at alt er under kontroll.

Politi med gassmaske i nærheten av flystyrtstedet

FARLIG RØYK: En politimann med gassmaske ved avsperringene ved Möljneryd utenfor Ronneby, der et Jas Gripen kampfly styrtet. Brannvesenet har advart om farlig røyk fra brannen som oppstod etter styrten.

Foto: Jörgen Ragnarsson/TT / NTB scanpix

Giftig røyk fra vraket

– Det var et realt smell. Det hørtes nesten ute som et kanonskudd, sier et vitne i området til Expressen.

Flyet styrtet i skogen, rundt to-tre kilometer nord for flyplassen. Øyenvitner skal ha sett en svart røyksky fra ulykkesstedet, skriver Aftonbladet.

Under pressekonferansen tirsdag bekrefter brann- og redningstjensten at det oppstod en brann der flyet styrtet.

– Brannen ved flyplassen har spredt seg til terrenget. Det er et veldig ulendt terreng som er vanskelig å komme seg fram i, så slukningsarebidet har ikke begynt ennå, sier Jörgen Persson i Östra Blekinge redningstjeneste ved 11.40-tida.

Området er sperret av og brannvesenet ber sivile holde seg unna på grunn av farlig røyk.

– Det er komposittmateriale som brenner. Det er ikke bra for helsa. Vi har også bedt om hjelp fra Forsvaret for å slippe vannbomber over brannen, sier Persson.

Jas gripen

STYRTET: Det var et fly av denne typen som styrtet tirsdag utenfor flyplassen Ronneby sørøst i Sverige.

Foto: KAROLY ARVAI / REUTERS

– Uvanlig

Ifølge sikkerhetsekspert Hans Kjäll er det relativt uvanlig at fugler fører til at kampfly styrter på denne måten. Han sier utskytning er det eneste alternativet ved slike uhell.

– Det er en såkalt rakettstol. Det finnes en spak man drar i, så skytes man ut i en høy hastighet. Deretter bretter fallskjermen seg ut og man lander trygt, sier Kjäll til Expressen TV.

Sjefen for den svenske flyflåten, Adam Nelsson, sier kamp flygerne deres i snitt har mellom fem og ti kollisjoner med fugler i løpet av året.

– Kampflyet er ganske robust, så i de fleste tilfellene går det bra. Det kommer ofte an på hvor høy hastighet flyet har og hvor stor fuglen er, sier Nelsson.

Politi med gassmasker i Sverige

Politi med gassmasker har sperret av området der kampflyet styrtet.

Foto: SVT

Kampflystyrten skal ikke ha påvirket den øvrige, sivile flytransporten ved flyplassen sørøst i Sverige.

Havarikommisjonen skal granske flystyrten.

Svensk kampfly styrtet

SISTE NYTT

Siste nytt

Boris Johnson kjemper for sitt politiske liv

Storbritannias statsminister Boris Johnson kjemper nå for å overleve politisk. Mistilliten mot han er nå så høy at en rekke statsråder og statssekretærer trekker seg i en rasende fart.