Hopp til innhold

Svensk drapsgåte løst etter fem år

En gammel drapsgåte rett over grensen til Sverige har vært uløst i fem år. Nå har politiet i Västra Götaland delvis løst gåten ved at de har funnet identiteten til drapsofferet.

Politiet i Sverige laget dette bildet i Facelab

På en åker i Näsinge utenfor Strømstad i Sverige ble det funnet en hodeskalle og et skjelett like ved for fem år siden. Først nå har politiet funnet identiteten til mannen som ble funnet.

Svensk politi sier nå at de fikk en DNA-match på en slektning av den avdøde mannen i fjor høst.

– Vi fikk et gjennombrudd i etterforskningen høsten 2018. Et treff på DNA fra en bror av den døde mannen ble avgjørende. Broren hadde lagt igjen sitt DNA hos politiet i Polen, sier kriminalinspektør Sten-Rune Timmersjö til avisa Expressen.

Drapsgåte i Sverige

Politiet fant skjelettet til en mann i 2014. Nå viser det seg at det var levningene etter polske Adam Mazurek som ble funnet.

Polakk forsvant i 2014

Politiet sier nå at DNA-matchen forteller dem at den døde mannen het Adam Mazurek og var polsk statsborger.

Han ble født i 1968, og bodde i byen Drawsko Pomorskie ikke så langt fra Szczecin. Polsk politi har gått ut med dette bildet av mannen.

Adam Mazurek døde i Sverige i 2014

Adam Mazurek ble født i Drawsko Pomorskie nordvest i Polen.

Politiet håper nå å få hjelp til å få klarhet i hva som skjedde med mannen og tar fortsatt imot tips.

Ikke løst hele gåten

– Vi vet egentlig ikke mye mer enn at han er polsk statsborger og meldt savnet. Vi undersøker nå hvorfor han befant seg i Sverige, sier Sten-Rune Timmersjö.

Det er fortsatt uklart hva mannen gjorde i Sverige og hvordan polske Adam Mazurek døde.

– Vi har hatt kontakt med politiet i Polen under hele prosessen. Om de har informert hans slektninger eller ikke, det vet jeg ikke. Men vi går ut ifra at familien er informert, sier han til Expressen.

Hodeskalle funnet

På en åker i Näsinge utenfor Strømstad ble en hodeskalle funnet for fem år siden.

Evelina Andersson var den som sammen med sin samboer og hunden sin fant hodeskallen på en sopptur i området.

Fant hodeskalle i Sverige

Evelina Andersson bodde i Näsinge i 2014. På tur med hunden fant hun en hodeskalle og kontaktet politiet. FOTO: Lennart Rehnman/GT/Expressen

De tilkalte politiet som satte i gang en stor leteaksjon og fant hele skjelettet til mannen. Siden har kriminalavdelingen hos politiet i Trollhättan hatt ansvaret. Den ledes av Sten-Rune Timmersjö.

– DNA kunne utvinnes fra skjelettet og ble sendt videre til flere land i verden, uten at vi lykkes med det umiddelbart. Så fikk vi altså en match med det DNAet politiet i Polen hadde fått inn, sier Sten-Rune Timmersjö til Expressen.

LES OGSÅ: Håper tips endelig kan identifisere «Näsingemannen»

SISTE NYTT

Siste nytt