Aung San Suu Kyi oppfordret til boikott av statlig oljeselskap

Myanmars opposisjonsleder Aung San Suu Kyi ba internasjonale selskaper om ikke å samarbeide med hjemlandets statlige oljeselskap.

Myanmars opposisjonsleder Aung San Suu Kyi talte til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) i Genève.

NETT-TV: Se Aung San Suu Kyis tale til ILO i Geneve.

Oppfordringen kom under talen til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) i Genève.

Her hevdet Suu Kyi at det statlig eide selskapet The Myanmar Oil and Gas Enterprise (MOGE) mangler både åpenhet og ansvarlighet i dag.

- Regjeringen må søke internasjonalt anerkjente
standarder fra IMF (det internasjonale valutafondet). Andre land kan bidra ved å ikke la deres egne selskaper samarbeide med MOGE før de undertegner en slik avtale, sa Suu Kyi.

FN-organisasjonen ILO, som tok imot fredsprisvinneren torsdag, trekker opp og overvåker reglene i arbeidslivet.

ILO har i flere år forsøkt å få myndighetene i Myanmar til å forby tvangsarbeid, som organisasjonen mener er svært utbredd i landet.

Tvangsarbeid og fagforeninger

I mars i år undertegnet Myanmar en handlingsplan som skal fjerne praksisen med tvangsarbeid innen 2015.

Det er første gang på over to tiår at Suu Kyi taler i utlandet. I en videotale til ILO-konferansen i fjor understreket hun betydningen av å få på plass fagforeninger.

Les også: Aung San Suu Kyi på plass i Sveits

Les også: – Etnisk konflikt truer demokratiske reformer i Myanmar

Les også: Her kan du få et glimt av fredspris-vinneren under norgesbesøket

Til Norge

Det er 24 år siden hun sist var i Europa. Tiden etterpå har Aung San Suu Kyi stort sett sittet i husarrest.

Fredag kommer hun til Oslo, og lørdag skal hun holde sin nobeltale i Oslo rådhus for prisen hun ble tildelt i 1991. Da kom hun ikke til prisutdelingen av frykt for at myndighetene i hjemlandet ikke ville la henne komme hjem igjen.

Søndag står Bergen for tur der hun skal besøke Rafto-stiftelsen.

Mye har skjedd i hjemlandet Myanmar, tidligere Burma, de siste par årene. Aung San Suu Kyi har sluppet ut av husarresten, og tidligere i år ble hun valgt inn i nasjonalforsamlingen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt