Hopp til innhold

FHI om mutert koronavirus: – Ikke slik at viruset har blitt farligere i senere tid

Koronaviruset utviklet seg tidlig til to varianter, hvor den ene kan ha større potensial for smittespredning, ifølge kinesiske studier. Folkehelseinstituttet sier betydningen av dette foreløpig er usikker.

Det ser ut til at viruset har mutert til to ulike varianter. Den ene varianten skal være mer aggressiv og smittsom enn den opprinnelige.

Dette bildet viser koronaviruset og er publisert av britiske helsemyndigheter.

Dette bildet viser koronaviruset og er publisert av britiske helsemyndigheter.

Foto: HO / Afp

Det viser en studie fra forskere ved Universitetet i Beijing og Institutt Pasteur i Shanghai, ifølge avisen The Telegraph.

Studien er gjengitt i tidsskriftet National Science Review.

Den ene, og opprinnelige virustypen, kalles S-typen. Den ser ut til å gi en mild sykdom og er i utgangspunktet mindre smittsom.

Den andre versjonen, den såkalte L-typen, spredte seg imidlertid raskere innledningsvis under utbruddet i Wuhan.

Samtidig har utbredelsen av L-typen avtatt etter januar i år, ifølge forskerne.

Minst aggressiv type mest utbredt

Karoline Bragstad

Karoline Bragstad ved FHI har vært ansvarlig for WHOs nasjonale influensasenter (NIC) i Danmark, SSI. Hun har bred erfaring innen influensaforskning.

Foto: Folkehelseinstituttet

Karoline Bragstad, fungerende seksjonsleder ved Influensa-avdelingen hos Folkehelseinstituttet, bekrefter at kinesiske studier kan ha påvist at viruset har mutert til to varianter.

Hun sier dette kan ha betydning for virusets evne til smittespredning, men påpeker at det foreløpig er for tidlig å konkludere med noe.

– Den ene varianten kalles for en S-variant. Det ser ut til at det er den aller første varianten som smittet over til mennesker i Wuhan, sier Bragstad.

Hun forklarer imidlertid at selve utbruddet i Wuhan – altså at smitten begynte å spre seg i større skala, var forårsaket av den andre varianten – L-varianten.

Bragstad sier studien tyder på at denne varianten, L-varianten, har noe bedre bedre smittespredningsevne enn det opprinnelige koronaviruset.

– Overraskende nok viser studien at den opprinnelige varianten, S-varianten, som altså har mindre smittespredningsevne, utgjør en større andel av tilfellene utenfor Wuhan. Det gjelder også en større andel av utbruddene etter januar.

Bragstad sier betydningen av dette fortsatt er uviss, og sier de begrensede dataene først og fremst vil gi grunnlag for ytterligere studier.

– Det er ikke snakk om at et virus i senere tid har utviklet seg til en farligere variant. Det er tvert imot en studie som viser at den varianten som har mindre smittespredning utgjør en større andel av tilfellene nå, enn den gjorde tidligere, under hovedutbruddet i Wuhan.

Bragstad sier FHI foreløpig ikke vet hvilken virustype som er mest utbredt i Norge.

Helsepersonell undersøker pasienter for mulig koronasmitte ved et sykehus i den kinesiske byen Wuhan.

Helsepersonell undersøker pasienter for mulig koronasmitte ved et sykehus i den kinesiske byen Wuhan.

Foto: STR / AFP

Krever ytterligere forskning

En genetisk analyse av en mann fra USA som testet positivt på koronaviruset 21. januar, viste også at det var mulig å være smittet av begge typene.

Eksperter som ikke har deltatt i studien, sier funnene er interessante. Det advares likevel mot å trekke håndfaste konklusjoner fra en foreløpig studie, melder nyhetsbyrået Reuters.

Forskerne bak studien skriver selv at deres funn krever ytterligere og omfattende studier for å bedre forstå virusets utvikling.

– Risikoen fortsatt den samme

Gunnveig Grødeland er forsker ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo. Hun er ekspert på utvikling av vaksiner.

Grødeland forteller til VG at den aggressive varianten utgjorde hovedtyngden av sykdomstilfellene ved starten av utbruddet.

Gunnveig Grødeland er forsker ved Universitetet i Oslo.

Gunnveig Grødeland er forsker ved Universitetet i Oslo.

Foto: Øystein H. Horgmo / © UiO/Øystein H. Horgmo

Det tyder på at det er L-typen som trolig har vært utgangspunktet for risikoevalueringene til Verdens helseorganisasjon (WHO).

Dermed er risikoen fortsatt omtrent den samme, tror forskeren.

– Men det vil si at det kan være litt vanskeligere å lage en vaksine. Det kommer an på om dette er en mutasjon som har oppstått i mennesket, eller en variant som har oppstått i dyr, og som deretter har gått til mennesker på to forskjellige tidspunkter, sier Grødeland til VG.

Britene advarer

Studien er publisert få dager etter at helseeksperter fra den britiske regjeringen advarte om at viruset kunne treffe Storbritannia i «flere bølger». Det er frykt for at en vaksine ikke vil hjelpe mot den muterte og aggressive varianten.

I Kina er minst 3012 personer døde siden virusutbruddet i desember. Utbruddet startet i millionbyen Wuhan i Hubei-provinsen, hvor også flest mennesker er døde av covid-19. Så langt er 2305 personer registrert omkommet i Hubei.

Kinesiske helsemyndigheter melder også om 139 nye tilfeller av smitte torsdag. Det er en svak økning fra dagen før, ifølge Reuters. Da ble 119 nye tilfeller ble innrapportert.

I alt er det oppdaget over 80.000 smittetilfeller i Kina.

Forskere har nå funnet ut at koronaviruset har mutert til en mer aggressiv variant.

Forskere har nå funnet ut at koronaviruset har mutert til to varianter.

Foto: KENA BETANCUR

Første dødsfall i Sveits

I nabolandet Sør-Korea opplyste myndighetene torsdag at de hadde registrert 438 nye smittetilfeller det siste døgnet. Det betyr at totalt 5.766 personer så langt er smittet i landet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kinas president Xi Jinping statsbesøk i Japan er utsatt på grunn av virusutbruddet. Det opplyser japanske myndigheter. Besøket var planlagt i april.

Torsdag morgen ble det i tillegg kjent at en 74-årig kvinne i Sveits er død som følge av koronaviruset. Det blir det første dødsofferet som er registrert i landet. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Det første koronadødsfallet i Europa ble registrert i Frankrike 15. februar. Siden den gang har både Italia og Spania meldt om dødsfall som følge av koronasmitte.

SISTE NYTT

Siste nytt