NRK Meny
Normal

Syria-stridsmidler overføres sør i Italia

Kjemiske stridsmidler som i disse dager blir fraktet ut av Syria, skal overføres til et amerikansk skip ved havnebyen Gioia Tauro sør i Italia.

Gioia Tauro

Utenfor havnebyen Gioia Tauro lengst sør i Italia skal stridsmidler overføres til et amerikansk skip.

Foto: ALFONSO DI VINCENZO / NTB Scanpix

Italias samferdselsminister Maurizio Lupi skal ha identifisert byen i en høring i parlamentet, melder AP. Lupi sier 60 containere med stridsmidler vil bli overført direkte til det amerikanske skipet ved havnen.

Omlastingen vil skje innen begynnelsen av februar, og ingenting av lasten vil bli brakt i land, opplyser regjeringen.

Lokal motstand

Regjeringen mener Gioia Tauro, som ligger i Calabria-regionen lengst sør på det italienske fastlandet, er det mest egnede stedet for overføringen. Valget av sted skjer på tross av hard motstand fra lokalbefolkningen.

Selv om samferdselsministeren sier at materialene er i en kategori som transporteres daglig i Italia, kunngjør byens borgermester Renato Bellofiore at han vil kjempe imot planene.

Til nyhetsbyrået ANSA forteller Bellofiore at han ikke ble konsultert på forhånd, og sier at byen ikke har et sykehus som er forberedt på å behandle eventuelle personskader knyttet til lasten.

– Hvis noe skjer, vil folket jage meg med en høygaffel, sier borgermesteren.

Norsk fartøy

Rundt 500 tonn av Syrias kjemiske stridsmidler skal losses fra det danske skipet Ark Futura og deretter tas om bord i det ombygde amerikanske marinefartøyet Cape Ray.

Ark Futura eskorteres til den italienske havnebyen av den norske fregatten KNM Helge Ingstad og det danske marinefartøyet Esbern Snare.

48 timer

Operasjonen er en del av en FN-støttet plan for å ødelegge Syrias arsenal av kjemiske stridsmidler innen 30. juni.

OPCWs generalsekretær Ahmet Üzümcü forteller at kjemikaliene fra Syria bare vil være på land i den italienske havna fra de norske og danske transportskipene i rundt 48 timer for omlasting til det amerikanske skipet der de skal destrueres.

OPCWs generalsekretær Ahmet Üzümcü forteller at kjemikaliene fra Syria bare vil forlate de norske og danske transportskipene i rundt 48 timer for omlasting til det amerikanske skipet der de skal destrueres.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt