Storrazzia hos fergeselskap etter forlis

Sørkoreanske myndigheter gikk til storrazzia hos flere selskaper og en milliardær i forbindelse med fergeforliset forrige uke. Minst 150 mennesker er bekreftet omkommet.

Passasjerfergen Sewol synker ved Sør-Korea

FORLISTE: Påtalemyndigheten i Sør-Korea har slått til i flere aksjoner en uke etter fergeforlise i Sør-Korea. Myndighetene har blant annet hatt razzia i kontorlokalene til selskapet som eier fergen som kantret. Totalt er 11 personer pågrepet, inkludert kapteinen.

Foto: South Korea Coast Guard / Afp

Sørkoreanske myndigheter hadde onsdag razzia i kontorlokalene til selskapet som eier fergen som forliste utenfor Sewol i Sør-Korea 16. april. Myndighetene bekrefter aksjonen overfor CNN.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Razzia hos milliardær

Lee Joon-Seok, kaptein på fergen Sewol som sank

PÅGREPET: Sør-Koreas president Park Geun-hye kritiserte skipets kaptein Lee Joon-Seok (bildet) for hans håndtering av ulykken. Kapteinen er én av elleve som er pågrepet av politiet.

Foto: YONHAP / Reuters

Politiet bekrefter også overfor kanalen at de utvider etterforskningen til å gjelde kriminelle forhold. 11 personer er pågrepet i saken, 10 av dem besetningsmedlemmer, i tillegg er kapteinen av skipet arrestert.

Les også: Fergekapteinen arrestert og siktet for å ha forlatt skipet

Les også: Klarte ikke å sjøsette livbåt fra fergen i Sør-Korea

Les også: Logg avslører full panikk under evakuering

Etterforskere hadde også razzia hos 20 organisasjoner som er tilsluttet det omstridte selskapet Cheonghaejin Marine Co. Milliardær og majoritetseier av selskapet Yoo Byung-eun fikk også besøk av politiet i sitt eget hjem, melder CNN.

Påtalemyndigheten i den sørkoreanske byen Busan undersøker nå private organisasjoner som har ansvar for å inspisere og sertifisere skip for den sørkoreanske regjeringen, melder nyhetsbyrået Yonhap.

150 bekreftet omkommet

Henter døde etter fergeulykken

HENTER DØDE: Minst 150 personer er bekreftet omkommet etter at en ferge forliste forrige uke. Rundt 200 personer er fortsatt meldt savnet.

Foto: Lee Jin-man / Ap

En av aktørene som angivelig etterforskes er den uavhengige organisasjonen Korean Register of Shipping.

Siden fergen kantret forrige uke er 150 personer bekreftet omkommet. Fortsatt er rundt 200 personer savnet. Loggen fra da skipet sank dokumenterer også full panikk blant styremannskapene.

Den foreløpige teorien er at fergen foretok en skarp sving og deretter begynte å helle over på den ene siden før den kantret og kapteinen har fått krass kritikk får håndteringen av dødsulykken.

President kritiserte kapteinen

Presidenten i landet skal ha gått langt i å antyde at fergemannskapene har gjort seg skyldig i drap.

– Oppførselen til kapteinen og noen av besetningsmedlemmene var fullstendig uforståelig, uakseptabel og jevngod med drap, sa president Park Geun-hye for to dager siden.

Den sørkoreanske presidenten anklaget kaptein Lee Joon-Seok for unødvendig å ha forsinket evakueringen av passasjerene da fergen begynte å synke, og for deretter å etterlate dem til seg selv mens han selv forlot skipet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt