Stormen «Alex» på vei mot Texas

Den tropiske stormen «Alex» vil i dag bli til en orkan, og det var lenge frykt for at BPs arbeid med å stanse katastrofen i Mexicogolfen ville bli avbrutt.

Den tropiske stormen «Alex»

Den tropiske stormen «Alex» vil bli til en orkan i løpet av tirsdag, og vil treffe land et sted mellom Nord-Mexico og Texas onsdag eller torsdag.

Foto: NOAA / Ap

Oljeselskapene Shell, Exxon, Apache og Anadarko evakuerer plattformer som kan bli rammet av «Alex», mens det var fryktet at BPs arbeid med å tette lekkasjen etter eksplosjonen om bord på oljeriggen «Deepwater Horizon», skulle bli forsinket.

Fire meter høye bølger

Værmeldingene sier med at «Alex» sakte vil forlate Yucatan-halvøya sør i golfen, og bevege seg nordvestover. I så fall vil «Alex» ikke ramme de store oljeanleggene før den igjen treffer land nord i Mexico onsdag eller torsdag.

Dersom meldingene holder stikk, vil «Alex» heller ikke forstyrre BPs arbeid med å fange opp olje fra havet, eller selskapets planer om å borre nye brønner for å hjelpe til med å tette lekkasjen, skriver nyhetsbyrået Reuters. BP håper dermed at lekkasjen er tettet i august.

Likevel - fire meter høye bølger stanser arbeidet med et tredje system som skal være med på å fange opp olje fra havet, opplyser Kent Wells, visedirektør i BP.

Men «Alex» skremmer i hvert fall ikke oljespekulanter, og prisen på olje falt i går ettersom de fleste meteorologene ikke tror stormen vil treffe oljeriggene i Mexicogolfen.

Årets første storm med navn

Stormen ventes å treffe land et sted mellom Brownsville i Texas, USA, og Ciudad Madero nord i Mexico i midten av denne uken.

«Alex» er den første stormen i 2010s orkansesong som har fått navn. Sent på mandag kom stormen opp i en hastighet på omtrent 100 kilometer i timen, og beveget seg nordover med en hastighet på 13 kilometer i timen.

Ifølge U.S. National Hurricane Center kommer «Alex» til å øke i styrke og bli til en orkan i løpet av dagen i dag.

Har tatt ti liv i Sentral-Amerika

Minst ti personer har mistet livet som følge av stormen i Sentral-Amerika, ifølge lokale myndigheter.

Tre personer har mistet livet i flommer i El Salvador, to har mistet livet i jordskred i Guatemala og fem personer har mistet livet som følge av at elver i Nicaragua har flommet over.

Orkansesongen i Atlanterhavet går fra 1. juni til 30- november, og meteorologene tror 2010 blir et aktivt år. Orkaner får krefter av varmt vann, og temperaturen på vannoverflaten i de tropiske områdene av Atlanteren er høyere enn vanlig i år, skriver Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt