Hopp til innhold

Støre: Ikke et fritt valg i Burma

Utenriksminister Jonas Gahr Støre tror valget er en tapt mulighet for Burma når det gjelder å gjennomføre et demokratisk valg.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Støre sier tiltak som forbedrer menneskerettighetssituasjonen i Buma er helt nødvendige.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Valg i Burma

Burmesere som stemmer ved en stemmestasjon i Loikaw i Burma.

Foto: STR / Afp
Burmas general Than Shwe

Burmas general Than Shwe.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / Afp

– Dette valget har ikke vært fritt og rettferdig, og det beklager vi, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.


Det har i dag blitt gjennomført parlamentsvalg i Burma for første gang på 20 år.

Ikke fulgt internasjonale oppfordringer

– Det vi hører fra forholdene rundt valgurnene i byene og på landet viser at dette er en tapt mulighet for Burma når det gjelder å gjennomføre et demokratisk valg, sier Støre til NRK.

– Myndighetene har ikke fulgt det internasjonale samfunnets gjentatte oppfordringer om å løslate Aung San Suu Kyi og alle andre politiske fanger. De har heller ikke tillatt valgobservatører, noe som er talende for valgets demokratiske kvalitet, sier han i en pressemelding .

Løse de mange konfliktene

– Jeg vil rette en sterk oppfordring til den nye regjeringen som nå skal dannes om å bedre den svært alvorlige økonomiske og sosiale situasjonen i landet. En inkluderende prosess er avgjørende for å løse de mange konfliktene som preger landet.

Støre sier tiltak som forbedrer menneskerettighetssituasjonen er også helt nødvendige.

– Disse behovene ble igjen tydelige i forberedelsene til valget. Norge vil støtte initiativ som representerer skritt i denne retning, sier Støre som er på besøk i Indonesia der situasjonen i Burma er ett av temaene på dagsorden.

Norske myndigheter ved ambassaden i Bangkok er til stede i Burma under valget for å følge situasjonen.

Militære i stemmelokalene

Også USAs president Barack Obama har kritisert valget.

– Valget som finner sted i Burma nå vil bli alt annet enn fritt og rettferdig. Folket i Burma har altfor lenge blitt nektet retten til å bestemme sin egen skjebne, sier Obama.

Bevæpnede vakter i militærkjøretøy kjører gjennom gatene i hovedstaden Rangoon valgdagen. Også i stemmelokalene er det militære til stede.

Utanriksminister i USA, Hillary Clinton fordømte i natt valget i Burma og krever en kommisjon for å granske brudd på menneskerettighetene i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt