Hopp til innhold

Ikke noe kritisk rundt sikkerheten på Tsjernobyl, men Norge følger med

Det er foreløpig «ingen kritisk innvirkning på sikkerheten» etter strømbrudd i Tsjernobyl, ifølge det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). I Norge følger Direktoratet for strålevern med.

Ukraine Tensions Chernobyl

ATOMAVFALL: En arbeider sjekker strålingsnivåene ved det nedlagte anlegget i Tsjernobyl, i dette arkivbildet fra 2016.

Foto: Efrem Lukatsky / AP

– Det er fare for at ting kan gå galt, og det kan gi økte strålenivåer, men det kan også lede til utslipp av radioaktive stoffer, sier beredskapsdirektør Astrid Liland ved Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Astrid Liland beredskapsdirektør i DSA

Astrid Liland beredskapsdirektør i direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Foto: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Hun sier det ikke er umiddelbar fare for at det vil komme radioaktivt utslipp, men at uten strøm, så mister man ventilasjon, kjøling, og man mister kontroll på anlegget.

– For folk i nærområdene vil dette være en fare for at det kan bli radioaktive utslipp, og behov for å gjøre noen tiltak for å beskytte befolkningen.

Fare for utslipp

Russiske styrker tok kontroll over anlegget i forrige uke og omringer nå anlegget, ifølge BBC, og tirsdag varslet det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) at situasjonen ved Tsjernobyl var forverret etter at Russland tok kontroll over anlegget.

Det nedlagte atomkraftverket skal være rammet av et totalt strømbrudd. Det er økt strålingsfare fordi det trengs energi for å kjøle ned atombrensel som er lagra på det nedlagte atomkraftverket, skriver Reuters.

Kamper ved atomkraftverket innebærer at det ikke har vært mulig å gjenetablere strømforsyningen.

Tidlig onsdag hevdet det ukrainske atomenergiselskapet Energoatom at det var risiko for økt radioaktiv stråling fra atomkraftverket Tsjernobyl.

– Det er veldig usikkert hvordan situasjonen er på det kraftverket, men det har ikke blitt meldt at det er alvorlig brudd på sikkerheten, sier Liland.

Senere onsdag meldte Reuters at det var «ingen kritisk innvirkning på sikkerheten» fra strømbrudd i Tsjernobyl. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), melder også at det er ikke kritisk rundt sikkerheten til atomkraftverket Tsjernobyl, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det sier IAEA til tross for at Tsjernobyl er uten strøm.

– Hvis man ikke får tilbake strømføring over tid, vil man få problemer med dette brukte brenselslageret og kjølingen av det, sier Liland.

Hevder å ha full kontroll

210 Tsjernobyl-arbeidere har vært på jobb uten stans og det internasjonale atomenergibyrået får ikke overvåket anlegget. Russiske styrker hevder også å ha full kontroll på Europas største atomkraftverk.

For Russland tok tidlig kontroll på Tsjernobyl etter invasjonen.

Nå hevder Russlands nasjonalgarde at de også har full kontroll over Europas største atomkraftverk i Zaporizjzja, ifølge statlige medier i Russland. Det skriver BBC.

Ukrainas energiminister Herman Halusjtsjenko uttaler seg også. Han har postet et innlegg med video og beskjed på engelsk og ukrainsk, på sin Facebook-profil. «Vi må stoppe Russlands atomterrorisme sammen», skriver han.

Ukraine's Energy Minister Herman Halushchenko addresses lawmakers during parliament session in Kyiv

Ukrainas energiminister Herman Halusjtsjenko, her avbildet i oktober i fjor.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

– Arbeiderne ved Zaporizjzja kjernekraftverk har blitt holdt som gisler i fire dager. Det er rundt 500 russiske soldater og 50 enheter med tungt utstyr inne på anlegget, skriver han.

«Torturerer»

Han sier arbeiderne på anlegget er fysisk og psykisk utslitte. Energiministeren anklager også russiske tropper for å «torturere anleggets personell».

Han mener Russland ville tvinge anleggets ledelse til å utstede en falsk uttalelse som ville bli brukt til propagandaformål.

Spenningen har vært stor etter at artilleri traff et av anleggets bygninger fredag og utløste en brann.

En tjenestemann fra de russiske styrkene sier at anleggets ansatte jobber «normalt». Ukrainske soldater som forsvarte kraftverket skal ha overlevert våpnene sine til russiske styrker før de ble satt fri.

Påstandene fra Russland og Ukraina har ikke blitt bekreftet uavhengig.

Se de dramatiske brannbildene fra sør i Ukraina etter kamper nær atomkraftverket. Russland har nå tatt kontroll over anlegget, ifølge ukrainske myndigheter.

Se de dramatiske brannbildene fra sør i Ukraina etter kamper nær atomkraftverket fredag.

Tsjernobyl-problemer

Zaporizjzja ligger sørøst i Ukraina. Tsjernobyl ligger helt i nord, rett under ti mil nord for Kyiv. Hovedstaden er russiske styrkers store prioritet. Her har milevis med militære kjøretøy stått i kø i mange dager.

Kart oversikt over atomkraftverk i Ukraina, inaktivt atomkraftverk og angrepet atomkraftverk

SØR-ØST: Den gule sirkelen viser hvor atomkraftverket Zaporizhzhia ligger.

SØR-ØST: Den gule sirkelen viser hvor atomkraftverket Zaporizhzhia ligger.

Kamper og brann ved store atomkraftverk bekymrer også nordmenn, som har kjøpt jodix de siste ti dagene. Bønder i Norge tenker tilbake på Tsjernobyl-ulykken i 1986.

Selv om atomreaktorene på Tsjernobyl ikke er i drift lenger, krever anlegget fortsatt store ressurser.

Tsjernobyl var åsted for tidenes verste atomulykke i april 1986, men det er fortsatt oppbevart radioaktivt materiale i anlegget.

210 ansatte på jobb uten stans

Rundt 210 teknikere og lokalt ansatte sikkerhetsvakter har vært på jobb i det nedlagte kjernekraftverket i nesten to uker uten stans fordi det ikke har latt seg gjøre å sende inn nye skift etter at Russland grep kontrollen over anlegget.

Arbeiderne har mat og vann, men situasjonen deres forverres, ifølge IAEA.

400-500 METER UNNA: Generaldirektør Rafael Mariano Grossi i Det internasjonale atomenergibyrået viser hvor nær de seks atomreaktorene er brannen.

FØLGER MED: Generaldirektør Rafael Mariano Grossi i Det internasjonale atomenergibyrået i forrige uke. Han viser hvor nær de seks atomreaktorene er brannen ved Europas største atomkraftverk Zaporizjzja.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

I tillegg har ikke IAEA lenger kontakt med overvåkingsutstyr i anlegget. Slikt utstyr gjør det mulig for IAEA å vite at alt kjernefysisk materiale er på plass. Vanligvis sender anlegget også data til FN, som kan følge med på utviklingen. Det er heller ikke mulig nå, ifølge AFP.

– Jeg er dypt bekymret over den vanskelige og stressende situasjonen som de ansatte står overfor, og den potensielle risikoen det utgjør for kjernefysisk sikkerhet, sier IAEAs generaldirektør Rafael Grossi.

IAEA viser til opplysninger fra den ukrainske reguleringsmyndigheten med ansvar for landets atomkraftverk. Det haster med å få avløsning og få et nytt skift på plass, ifølge reguleringsmyndigheten.

Anlegget er omringet av russiske soldater, ifølge BBC. En slektning av en av de ansatte sier til den britiske kringkasteren at russerne ikke kan garantere sikkerheten til ansatte på vei til og fra kraftverket.

null
Spiller nå
Ble verdenskjent etter tilfluktsrom-sang 01:08
Neste

Norge trolig ikke berørt

Beredskapsdirektør Astrid Liland i direktoratet for strålevern og atomsikkerhet sier det ikke er et operativt målesystem for radioaktivitet på anlegget, fordi det er ødelagt eller tatt ned fra nettet slik at det ikke kan leses av.

DSA er i kontakt med ukrainske myndigheter, nordiske kollegaer, og ser på dokumenter som finnes om det berørte anlegget. De har også samarbeid med Meteorologisk institutt.

Med strømbrudd vil det være fare for radioaktivt utslipp som vil påvirke nabolandene, men foreløpig gjør vindretningene at det ikke er akutt fare for Norge.

– Meteorologisk institutt melder at det er stabil vind sørover de neste 48 timene, og det betyr at Norge ikke vil bli berørt av dette hvis det skulle skje, sier Liland.

Dersom vinden snur og blåser mot Norge vil man kunne få radioaktivt nedfall i Norge.

– Men ikke store mengder, og ikke noe som vil bety noe for helse og miljø her, sier Liland.

SISTE NYTT

Siste nytt