NRK Meny
Normal

Storbritannia sender nødhjelp til flyktningene

I dag startet Storbritannia med å fly inn nødhjelp til flyktningene som er omringet av ISIL i Irak. Frankrike og Australia har også varslet at de vil hjelpe.

Nødhjelp til Irak

NØDHJELP: Storbritannia og USA sender nå nødhjelp til flyktningene i Irak. Ifølge en talsmann for statsminister Cameron, støtter de USAs luftangrep, men sier de ikke har planer om militærinngrep.

Foto: HANDOUT / Reuters

De første flyene slapp pakker med vann, telt, vannfilter, lommelykter og mobilladere drevet av solcellepanel til flyktningene.

Nødhjelpsforsyningene ble sendt av gårde søndag morgen, opplyser myndighetskilder til nyhetsbyrået AFP.

– Yezidienes flukt har sjokkert verden. De er fanget på fjellet under fryktelige forhold, sier utviklingsminister Justine Greening.

Fredag uttalte en talsmann for statsminister David Cameron at Storbritannia støtter USAs luftangrep, men at britene ikke har planer om noen militær inngripen i Irak.

Samtidig som USA slipper bomber over ISILs leirer, begynte USA i helgen å sende nødhjelpsforsyninger over Sinjar-fjellet.

Frankrike vil hjelpe

Søndag morgen er Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius på vei fra Paris til Irak for å bidra i det humanitære arbeidet for flyktningene.

Frankrikes utenriksminister

BIDRAR: Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius (i midten) sammen med finansminister Michel Sapin (t.v.) og president François Hollande (t.h.).

Foto: Francois Mori / Ap

Fabius skal besøke nødhjelpsarbeidet som pågår for de sivile som har flyktet fra ISIL. I går begynte USA å sende nødhjelpsforsyninger over Sinjar-fjellet samtidig som de slipper bomber mot ISILs leirer.

Utenriksministeren skal også til Bagdad hvor han skal møte sin irakiske kollega Hoshyar Zebari. Deretter flyr han til kurdiske Arbil for å møte lederen for de selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak, Massud Barzani.

Australia vil hjelpe

Ifølge nyhetsbyrået AFP vurderer Australia å bistå USA i å fly over Irak for å slippe matforsyninger til sivile, sier statsminister Tony Abbott.

– Vi er i samtaler med amerikanerne om mulig australsk deltakelse i slik humanitær nødhjelp fra fly, uttalte Abbott i går.

Australia har to transportfly av typen C-130 i Midtøsten som kan brukes til slike oppdrag, og statsministeren sier videre at de ikke har vurdert å bistå i USAs luftangrep.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt