Hopp til innhold

Storbritannia hevder Moskva forsøker å etablere prorussisk styre i Ukraina

Storbritannia sier de har informasjon om at Russland forsøker å få på plass en prorussisk leder i Ukraina. Russland ber Storbritannia slutte å spre feilinformasjon.

Utenriksminister i Storbritannia, Liz Truss

Utenriksminister Liz Truss ber Russland sier Storbritannia har informasjon som indikerer at den russiske regjeringen er ute etter å sette inn en prorussisk leder i Ukraina

Foto: POOL / Reuters

– Vi har informasjon som indikerer at den russiske regjeringen er ute etter å innsette en prorussisk leder i Kiev. Samtidig som landet vurderer om det skal invadere og okkupere Ukraina, heter det i en pressemelding fra det britiske utenriksdepartementet.

Ifølge departementet blir Jevgen Murajev, tidligere medlem av det ukrainske parlamentet, vurdert som en potensiell kandidat.

Til CNN sier Murajev at påstandene ikke er noe å kommentere, fordi han er ukrainsk statsborger og står fortsatt overfor russiske sanksjoner.

Murajev leder det vesle, prorussiske partiet Nashi, som for tiden ikke har noen representanter i nasjonalforsamlingen. Han regnes også som eier av TV-kanalen Nash, som blir anklaget for å sende prorussisk propaganda.

Ber Russland trappe ned

– Informasjonen som frigis i dag kaster lys over omfanget av russisk aktivitet utformet for å undergrave Ukraina, og er et innblikk i Kremls tankegang, sier utenriksminister i Storbritannia Liz Truss.

Det er ikke klart på hvilken måte britiske myndigheter mener Russland vil innsette et russiskvennlig styre.

Tuss ber Russland om å trappe ned konfliktnivået, avslutte styrkeoppbyggingen langs Ukrainas grense og slutte å spre desinformasjon.

– Som Storbritannia og våre partnere har sagt gjentatte ganger, vil enhver russisk militær inngrep i Ukraina være en massiv strategisk feil med store kostnader, legger hun til.

Russland har flyttet 100.000 soldater nær grensen til Ukraina, men nekter for at de planlegger en invasjon.

Kontakt med tidligere politikere

I tillegg hevder utenriksdepartementet at den russiske etterretningstjenesten har kontakt med en rekke tidligere ukrainske politikere. Blant dem er:

  • Serhij Arbuzov: første visestatsminister i Ukraina 2012–2014 og fungerende statsminister i 2014.
  • Andrej Klujev: første visestatsminister 2010–2012 og stabssjef for tidligere president Viktor Janukovitsj.
  • Vladimir Sivkovitsj: tidligere nestleder for det nasjonale sikkerhets- og forsvarsrådet i Ukraina.
  • Mykola Azarov: Ukrainas statsminister 2010–2014

Russland mener Storbritannia provoserer

Russland ber det britiske utenriksdepartementet stoppe med provoserende påstander, og å slutte spre tull.

– Feilinformasjon som spres av det britiske utenriksdepartementet er nok et bevis på at det er Nato-landene, ledet av angelsakserne, som eskalerer spenningen rundt Ukraina, heter det i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået Ria Novosti.

Nyheten kommer samme dag som den russiske forsvarsministeren aksepterte en invitasjon fra sin britiske kollega om å møtes for å drøfte situasjonen i Ukraina.

USA er bekymret

Den kommer også dagen etter at utenriksministrene Antony Blinken og Sergej Lavrov, etter en uke med møter, holder døren åpen for nye møter og mer dialog for å løse striden om Ukraina.

USA mener påstandene er «dypt bekymringsfulle».

– Det ukrainske folket har suveren rett til å bestemme sin egen fremtid, og vi står sammen med våre demokratisk valgte partnere i Ukraina, sier Emily Horne, talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.