Hopp til innhold

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.

FORT FERDIG: Den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken og hans russiske kollega Sergej Lavrov møtes i Genève.

Møtet mellom utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken i Genève varte bare halvannen time. Det var satt av en time ekstra.

Men både den russiske og den amerikanske toppdiplomaten sa at de var fornøyd med møtet.

– Samtalene var åpne og innholdsrike, sa utenriksminister Blinken.

Han understreket at diplomatiet mellom Russland og vesten kommer til å fortsette. Han sa at USA kommer til å legge fram et skriftlig svar på russernes krav om sikkerhetsgarantier neste uke.

Utenriksminister Blinken bekrefter at amerikanerne vil svare skriftlig på russernes krav om sikkerhetsgarantier.

Etter det kommer samtalene til å fortsette. Blinken utelukket heller ikke at det kan bli aktuelt med et nytt toppmøte mellom presidentene Joe Biden og Vladimir Putin.

Men den amerikanske utenriksministeren påpekte at enhver type russisk invasjon av Ukraina vil bli møtt med en rask og alvorlig reaksjon.

Blinken sa også at det ikke er aktuelt å forhandle om grunnleggende prinsipper som at Natos medlemmer bestemmer hvem som skal kunne bli med i Nato.

Russiske krav

– Russland vil vurdere svarene som kommer fra USA til uka, og så vurdere hva som skal gjøres videre, sa utenriksminister Lavrov på en pressekonferanse etter samtalene.

Russland krever blant annet at Ukraina ikke skal bli medlem av Nato, og at alliansen skal trekke ut sine styrker fra land som ligger nær den russiske grensa.

Lavrov påpekte at samtalene hadde vært nyttige og åpne. Ifølge Lavrov var hans amerikanske kollega også fornøyd med møtet.

FORNØYD: Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov venter skriftlig svar på de russiske sikkerhetskravene om få dager.

Den russiske utenriksministeren understreket flere ganger at Russland ikke planlegger noe angrep på Ukraina og at russerne ikke utgjør noen trussel mot nabolandet.

Ved starten på møtet i Genève kom utenriksministrene Antony Blinken og Sergej Lavrov med noen korte uttalelser.

– Vi venter ikke et gjennombrudd i forhandlingene, men vi forventer svar på våre konkrete krav om sikkerhetsgarantier, sa den russiske utenriksministeren.

Hans amerikanske kollega var heller ikke veldig optimistisk.

– Vi venter heller ikke et gjennombrudd, men vi har kommet til et kritisk øyeblikk, understreket utenriksminister Blinken.

Blinken

STOR OPPMERKSOMHET: Utenriksminister Antony Blinken ankommer hotellet i Genève.

Foto: STEFAN WERMUTH / AFP

Han uttrykte håp om at det skal være mulig å finne en diplomatisk løsning på konflikten rundt Ukraina.

I en uttalelse fra Det russiske utenriksdepartementet heter det i dag følgende:

«Når det gjelder forholdet mellom Russland og USA, så er det Washingtons skyld at det har kommet til et farlig og kritisk nivå.»

Uttalelsen gjengis av det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Videre krever Russland at alle Natos styrker må fjernes fra medlemslandene Romania og Bulgaria.

Uttalelsene kom rett før den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov startet møtet med sin amerikanske kollega Antony Blinken i Genève.

Hotell Geneve

LUKSURIØST: Møtet mellom utenriksministrene Blinken og Lavrov foregår på hotellet president Wilson i Genève.

Foto: STEFAN WERMUTH / AFP

Russiske myndigheter vil også at den vestlige forsvarsalliansen trekker ut sine styrker fra andre land som ble medlem av Nato etter 1997.

Videre krever russerne skriftlige garantier for at Ukraina aldri blir medlem av Nato, og at det ikke bygges opp Nato-baser i landet.

Les mer: Lykkes de ikke i dag, kan følgene bli svært alvorlige

Britisk og tysk advarsel

Den tyske forbundskansleren Olaf Scholz og den britiske statsministeren Boris Johnson snakket i dag på telefon. De advarte om at Russland kommer til «å betale en betydelig og alvorlig pris» dersom russerne angriper Ukraina.

– Vi er dypt bekymret for de destabiliserende handlingene Russland gjennomfører i Ukraina. Enhver invasjon av Ukraina vil være et alvorlig strategisk feiltrinn, heter det i uttalelsen fra de to lederne ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les også: Russland kritiserer USA for å destabilisere Ukraina-konflikten

SISTE NYTT

Siste nytt

273 ukrainske soldatar skal natt til tirsdag vere evakuerte frå stålverket i Mariupol. 53 av desse er frakta til sjukehus.

– 273 ukrainske soldatar evakuerte frå Azovstal

Ukrainske soldatar har lenge frykta for livet i stålverket Azovstal. No er marerittet over for nokre av dei. Det er gjort avtale med Russland om eit fangebytte.