Storbritannia advarer mot å seile i Hormuzstredet

Britiske myndigheter ber nå britiske skip om ikke å seile gjennom det smale Hormuzstredet etter at to tankskip ble stoppet i natt. Norges Rederiforbundet ber på sin side medlemmene om å være på vakt.

Stena Impero ankret opp i Iran

«Stena Impero» ble tatt i arrest av den iranske revolusjonsgarden i Hormuzstredet og ligger nå for anker utenfor Bandar Abbas.

Foto: AP

– Skipene bør holde seg borte fra området inntil videre, sier en talskvinne for den britiske regjeringen, ifølge BBC.

Både det svenskeide skipet «Stena Impero» og den Liberia-registrerte supertankeren «Mesdar» ble stanset av Irans Revolusjonsgarde i går. Etter kort tid ble det imidlertid opplyst at «Mesdar» ikke var tatt i arrest og fikk seile videre.

Laster Twitter-innhold

38 norske skip

Persiabukta er en av verdens mest trafikkerte farvann og akkurat nå er det 38 skip med norske eierinteresser i dette området, og åtte av dem seiler under norsk flagg, opplyser Rederiforbundet til NRK.

– Vi ser svært alvorlig på situasjonen og gir våre medlemmer som råd at det er en sikkerhetstrussel i disse farvannene og at de holder så god avstand som mulig til iransk farvann, sier John Hammersmark, som er direktør for sikkerhet og beredskap i Norges Rederiforbund til NRK.

Foreløpig har ingen norske skip snudd eller nektet å gå gjennom det trange sundet der det svenskeide skipet ble stoppet.

Kolliderte med fiskebåt

«Stena Impero» er ført til den iranske havnebyen Bandar Abbas. Ifølge myndighetene har skipet kollidert med en fiskebåt.

– Den britiske tankeren «Stena Impero» kolliderte med en fiskebåt på ruten og ifølge loven må vi etterforske hva som har skjedd, sier havnesjefen i Hormozgan-provinsen, Allah-Morad Afifipoor.

Han legger til at undersøkelser nå er i gang.

Revolusjonsgarden opplyste tidligere at den har oppbrakt den svenskeide tankeren for brudd på internasjonal maritim lov.

Mannskapet på 23 personer er fremdeles om bord i skipet, og vil forbli der inntil undersøkelsene er gjennomført, opplyses det. Det er ikke meldt om skadde.

– Ekstremt bekymret

Det er rederiet Stena Bulk som eier det London-registrerte tankskipet.

«Stena Impero» ble oppbrakt av hurtigbåter og et helikopter da det skulle passere Hormuzstredet på vei mot havnen Al Jubail i Saudi-Arabia. Rederiet sier hendelsen fant sted i internasjonalt farvann, men Revolusjonsgarden sier skipet befant seg i iransk havområde.

Stena Bulkl samarbeider tett med britiske myndigheter om håndteringen av situasjonen, heter det i en pressemelding.

Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt uttalte fredag at han var «ekstremt bekymret», og at det ville få «seriøse konsekvenser» dersom Iran ikke løser situasjonen raskt.

– Vi ser ikke på militære løsninger, men en diplomatisk måte å løse situasjonen på, sier Hunt til Sky News.

Ifølge kilder i den britiske regjeringen var det ikke briter om bord på noen av skipene. En reporter i britiske Sky News sier besetningen på de to skipene består av russiske, ukrainske, latviske, indiske og filippinske sjøfolk.

SISTE NYTT

Siste nytt