Svenskeid tanker beslaglagt i Hormuzstredet

LONDON/OSLO (NRK): Britiske myndigheter sier de er «ekstremt bekymret» etter at et svenskeid skip er beslaglagt av iranske myndigheter. En Liberia-registrert supertanker ble også stanset midlertidig. Begge skipene driftes av britiske selskaper.

Stena Impero

«Stena Impero» ble tatt i arrest av den iranske revolusjonsgarden i Hormuzstredet fredag ettermiddag.

Foto: Stena Bulk

Den britiske regjeringens Krisekomite har vært i møte for å drøfte situasjonen.

Ifølge iranske myndigheter så var den svenskeide tankeren innvolvert i en ulykke med en iransk fiskebåt, før den ble oppbrakt og ført inn i iransk farvann.

– Ifølge iransk lov så må vi etterforske hva som har skjedd, sier havnesjefen i Hormozgan-provinsen, Allah-Morad Afifipoor, til det iranske nyhetsbyrået Fars.

– Da den britiske tankeren ikke svarte på fiskebåten sine henvendelser etter kollisjonen, så kontaktet fiskebåten havnepolitet, sier Afifipoor videre.

Rederiet Stena Bulk bekrefter at det dreier seg om det London-registrerte tankskipet Stena Impero, som har 23 personer om bord.

Etter at det ble kjent at det svenskeide skipet ble oppbrakt av Irans Revolusjonsgarde og ført til iransk havn, kom det også meldinger om at den Liberia-registrerte supertankeren MV Mesdar på 160.000 bruttotonn også led samme skjebne.

Begge skipene driftes av britiske selskaper, og de var begge på vei mot havner i Saudi-Arabia, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Stena Impero ligger nå for anker utenfor den iranske havnebyen Bandar Abbas.

Hunt: – Ekstremt bekymret

British Foreign Secretary Jeremy Hunt

Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt er bekymret over situasjonen i Iran.

Foto: Lucas Jackson / Reuters

Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt uttalte at han er «ekstremt bekymret» over at de to britiskregistrerte skipene er beslaglagt av den iranske Revolusjonsgarden.

– Dette er uakseptabelt. Det er essensielt at fri navigasjon opprettholdes, og at alle skip kan bevege seg trygt og fritt i regionen, sier Hunt.

Hunt sier videre at han nå håper å få snakket med den iranske utenriksministeren Javad Zarif om saken.

– Vi ser ikke på militære løsninger, men en diplomatisk måte å løse situasjonen på. Men vi er helt klare på at dette må løses, sier Hunt.

Senere har det kommet frem at MV Mesdar bare ble stanset midlertidig og fikk en advarsel for brudd på sikkerhet- og miljøregler. Skipet fikk senere fortsette videre, og mannskapet om bord er uskadd, opplyser skipets britiske eier Norbulk Shipping UK, ifølge Reuters.

Storbritannias ambassadør i Teheran er nå i kontakt med iransk UD, og britiske myndigheter understreker at det er avgjørende at alle skip kan bevege seg fritt også i iranske nærområder.

Laster Twitter-innhold

Svenskeid skip

Det svenskeide skipet som ble oppbrakt har 23 personer om bord. Skipet er på rundt 30.000 bruttotonn og ble bygd i 2018.

Den britiske selskapet som drifter Stena Impero sier mannskapet om bord er indiske, russiske, latviske og filippinske statsborgere, skriver Reuters. Rundt klokken 01 natt til lørdag norsk tid hadde selskapet fremdeles ikke kontakt med skipet, og sier at skipet ikke lenger er under kontroll av mannskapet.

Administrerende direktør Erik Hånell i Stena Bulk sier de ikke har fått inn noen meldinger om skader hos mannskapet.

Skipet ble oppbrakt av hurtigbåter og et helikopter da det skulle passere Hormuzstredet på vei mot Al Jubail i Saudi-Arabia. Stena har ikke kontakt med tankeren, men rederiet sier
hendelsen fant sted i internasjonalt farvann.

Stena Impero

Faksimile

– Ingen skadd

Rederiet har ikke fått meldinger om at det skal være skadde blant mannskapet.

Det har ikke vært kontakt mellom rederi og tankskip siden klokken 17 norsk tid fredag.

Stena samarbeider tett med britiske myndigheter om håndteringen av situasjonen, heter det i en pressemelding.

SISTE NYTT

Siste nytt