Hopp til innhold

Kraftig økning i sensurkrav mot Google

Antallet henvendelser fra land som ønsker å fjerne regimekritisk informasjon fra søkemotoren økte med nesten 70 prosent i første halvår, ifølge Google.

Google kina

Dette bildet er fra 2006 da Google åpnet sin sensurerte søketjeneste i Kina. Nye tall viser at kravet om sensur av søkeresultater øker mest i Tyrkia.

Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Internett, og spesielt sosiale medier, ble for alvor et viktig redskap under den arabiske våren i 2011.

Like fullt har myndighetene i flere land innsett at skal man ha kontroll på folket, må man også ha kontroll på hva de kan foreta seg eller lese om på nettet.

I Kina får man for eksempel ingen treff dersom man forsøker å søke etter belastende navn som «Falun Gong» og «Dalai Lama».

Google sensurerte fra 2006 til 2010 den kinesiske versjonen av søkemotoren, men valgte etter hvert å avslutte samarbeidet med kinesiske myndigheter på grunn av gjentatte hackerangrep mot selskapets e-post-tjeneste.

I januar i fjor valgte derimot Twitter å endre reglene sine hvor de åpnet for å sensurere søkeresultatene i enkelte land.

– Økende press

I en halvårsrapport fra Google kommer det fram at det har vært en kraftig økning i henvendelser fra myndigheter som ber om at selskapet fjerner politisk innhold fra søkeresultatene deres.

Fra januar til juni økte antallet med 68 prosent, hvor den største økningen var i henvendelser fra Tyrkia og Russland, skriver AFP.
Fra Tyrkia alene har det vært en økning i antall henvendelser på 966 prosent.

Totalt fikk selskapet 3846 henvendelser om å fjerne 24.737 søkeresultater.

– I løpet av de siste fire årene har vi sett en bekymringsverdig trend hvor myndighetene i flere land ber oss fjerne politisk innhold, sier juridisk direktør i Google Susan Infantino.

Infantino understreker at tallene i rapporten ikke gir et fullstendig bilde av nettsensur, men at de kan være med på å påvirke debatten om et fritt internett.

– Ville fjerne tyrkisk sexskandale

Google har ifølge sin egen rapport gått med på å fjerne innhold i 36 prosent av tilfellene, hvor av rundt halvparten skjedde som følge av rettslige pålegg.

– Dommere har bedt oss fjerne kritisk informasjon om dem, politiet har bedt oss fjerne videoer som viser at de misbruker sin stilling og bystyrer har bedt oss hindre at folk får innsyn i beslutningsprosessene deres, sier Infantino.

Infantino sier myndighetene ofte argumenterer med at informasjonen er støtende, bryter med privatlivets fred eller med opphavsrett i forsøket på å få fjernet politisk innhold.

I enkelte tilfeller har selskapet likevel ikke rettet seg etter rettslige kjennelser om å fjerne innhold.

En tyrkisk domstol fastslo at selskapet måtte fjerne et søkeresultat om en politisk sexskandale, noe Google nektet. De ignorerte også et krav om å fjerne en blogg som inneholdt informasjon om et kurdisk parti, kurdiske aktivister og et bilde på nettsamfunnet Google+ som viste et kart over Kurdistan.

Hjemme i USA mottok Google krav om å fjerne 89 mobilprogrammer fra nettbutikken Google Play med påstand om at de brøt med opphavsretten. Selskapet gikk med på å fjerne 76 av dem, ifølge rapporten.

SISTE NYTT

Siste nytt