Stoppet forbud mot barneekteskap

New Jersey-guvernør Chris Christie har stoppet en lov som skulle forby barneekteskap. Over 50.000 mindreårige blir hvert år gift i USA.

Chris Christie

New Jersey-guvernør Chris Christie fotografert i mars i år. 54-åringen prøvde i fjor å bli republikanernes presidentkandidat, men ga seg tidlig og ga i stedet sin støtte til Trump.

Foto: Julio Cortez / AP

Christie la ned veto mot en lov som delstatsforsamlingen i New Jersey hadde vedtatt, skriver Politico.

Den foreslåtte loven ville ha forbudt giftermål for alle under 18 år.

I dag kan 16- og 17-åringer i New Jersey gifte seg dersom de har foreldrenes samtykke, og barn under 16 år kan gifte seg dersom det godkjennes av en familiedommer.

Guvernør Christie viste blant annet til religiøse skikker i enkelte miljøer i delstaten da han la ned sitt veto.

– Dette er oppsiktsvekkende og skuffende. Guvernøren har stoppet en prinsipielt viktig lovendring. Barn må få være barn. Er man under 18 år, er man et barn, og da bør også lavalderen for ekteskap være 18, sier generalsekretær i Plan International Norge, Kjell Erik Øie.

163 ektefeller under 16 år

Fraidy Reiss, som leder Unchained At Last, en frivillig organisasjon som arbeider mot tvangsekteskap, sier at det mellom 1995 og 2012 var nesten 3500 ekteskap i New Jersey der minst en av partene var under 18 år.

Av de ekteskapene var det 163 der en av ektefellene var 15 år eller yngre. De fleste var arrangerte religiøse ekteskap.

– Den sjokkerende sannheten er at barneekteskap er lovlig i New Jersey nå. Det er sjokkerende at tusenvis av barn har blitt gift her nylig, de fleste av dem mindreårige jenter til voksne menn, sa Reiss til en komite i delstatskongressen.

Laster innhold, vennligst vent..

Tillater 12 år gamle jenter å gifte seg

New Jersey er langt fra den eneste delstaten som tillater mindreårige å gifte seg.

New York-guvernør Andrew Cuomo

New York-guvernør Andrew Cuomo la tidligere i år frem et forslag om å heve minstealderen for å gifte seg i New York fra 14 til 17 år. Minst 3850 barn under 18 år giftet seg i New York mellom 2001 og 2010, ifølge en pressemelding fra delstatssenatet. 85 +prosent var unge jenter som giftet seg med voksne menn.

Foto: Hans Pennink / AP

Lovene varierer veldig fra delstat til delstat, men ifølge Pew Research kan mindreårige gifte seg dersom de får offentlig godkjennelse i minst 36 av USAs 50 delstater.

I Massachussets kan jenter gifte seg ned til 12 års alder, mens grensen er 13 år i nabostaten New Hampshire.

I 2014 giftet 57.800 amerikanere under 18 år seg. Flest var det i Texas, der nesten ni av tusen mindreårige jenter ble gift.

Kjell Erik Øie sier at tallene fra USA viser at kampen mot barneekteskap er en kamp som må tas globalt

– Det er et tankekors at man i den vestlige verden har snakket om barneekteskap som et problem som skjer geografisk langt unna vesten, samtidig som det har vært en realitet blant annet i USA, sier Øie.

SISTE NYTT

Siste nytt