Hopp til innhold

Stopper gudstjenester på grunn av ebola

Sierra Leone strammer inn ebola-reglene nord i landet i et forsøk på å hindre ytterligere spredning av viruset. I fem dager får ikke moskeer og kirker holde gudstjenester.

Pike foran skilt

En pike går forbi et skilt i Sierra Leones hovedstad Freetown som er satt opp for å advare folk mot å samles i store menneskemengder, slik det er vanlig ved juletider.

Foto: Baz Ratne / Reuters

Kvinne med kullkurver på hodet

En kvinne med i Sierra Leones hovedstad Freetown bærer med seg kull på vei hjem fra markedet to dager før jul i år.

Foto: Baz Ratner / Reuters

Muslimer og kristne får i perioden ikke lov til å holde gudstjenester i moskeer og kirker. Unntaket er kristne på 1. juledag, opplyser myndighetene i den nordlige regionen i landet.

Reglene, som ble kunngjort onsdag, er ment for å hindre ytterligere spredning av det dødelige viruset.

Den nordlige delen av Sierra Leone er delen av landet med flest ebolatilfeller. Så langt ser ordren dra myndighetene til å bli fulgt.

– Gatene ligger øde og folk holder seg innendørs eller i bakgården, sier Felix Koroma i Makeni i det nordlige Sierra Leone til nyhetsbyrået AFP.

Se kart nederst i saken.

– Selv om distriktet i hovedsak er islamsk, er det tradisjon for at muslimer slutter seg til kristne for å feire jul, men ut fra hva jeg kan se blir det en trist opplevelse i år, legger han til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En kirkegårdsarbeider

En kirkegårdsarbeider i Sierra Leones hovedstad Freetown forberedte julen 21. desember med å grave nye graver. Rundt 40 ebolaofre blir begravet hver dag i Sierra Leone.

Foto: Baz Ratner / Reuters

Vil bryte smittekjeden

Minister for den nordlige regionen, Alie Kamara, sier at de «arbeider med å bryte smittekjeden».

I tillegg til kirker og moskeer vil butikker og markeder også være stengt de neste fem dagene.

Minister Kamara sier også at ingen uautoriserte biler eller motorsykkeldrosjer vil få lov til å kjøre, bortsett fra dem som er på ebola-relaterte oppdrag.

Noen klager over at de ikke fikk tilstrekkelig beskjed på forhånd og ikke har rukket å hamstre inn mat for de fem dagene.

– Beskjeden kom for sent og det var vanskelig for oss å skaffe mat til huset. Portforbudet er bra, men vi er bekymret over hva vi skal spise til det tar slutt, sier en innbygger i Magburaka som vil være anonym til nyhetsbyrået AFP.

Visekommunikasjonsminister Theo Nicol sier at helsepersonell vil bruke de fem dagene til å danne seg et mest mulig presist bilde av situasjonen.

Fra byen Port Loko sier Sarah Tucker at den eneste aktiviteten hun er ser er «helsepersonell som går fra hus til hus» og tar med seg syke fra hjemmene deres.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Helsearbeidere i beskyttelsesdrakt

Helsearbeidere i beskyttelsesdrakt bærer bort liket av en ebolasmittet i Sierra Leones hovedstad Freetown 21. desember i år.

Foto: Baz Ratner / Reuters

Verst i Sierra Leone

Over 7.500 mennesker har dødd av ebola i Vest-Afrika. Sierra Leone, Liberia og Guinea er de tre landene som er hardest rammet av viruset.

Sierra Leone gikk nylig forbi Liberia som det landet med flest ebolasmittede.

Helseeksperter sier at mens Liberia synes å ha en viss kontroll på ebolaepidemien, er den fortsatt ute av kontroll i Sierra Leone.

Sierra Leone

SISTE NYTT

Siste nytt