Stoltenberg: – Alle medlemslandene verdsetter Tyrkia

(NRK: OSLO/ ANKARA) Tyrkias nære forhold til Russland fører til uro blant enkelte Nato-land. Jens Stoltenberg er i Ankara og beroliger tyrkerne. – Nato er viktig for Tyrkia, Tyrkia er viktig for Nato, sier generalsekretæren i forsvarsalliansen.

 jens Stoltenberg i Tyrkia

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg beroliger Tyrkia. – Nato er viktig for Tyrkia, Tyrkia er viktig for Nato, sa Stoltenberg på en pressekonferanse i Ankara mandag ettermiddag.

Foto: Umit Bektas / Reuters

I USA og andre Nato-land skaper det uro at Tyrkia har kjøpt et rakettforsvarssystem fra Russland.

– Det er en nasjonal beslutning hva slags våpensystemer hvert enkelt land skal kjøpe.

Stoltenberg understreker overfor NRK i Ankara at det russiske S-400 rakettforsvarssystemet ikke skal integreres med Natos militære systemer.

jens Stoltenberg i Ankara

Jens Stoltenberg ble tatt imot med en militær velkomstseremoni i Ankara mandag. Her er han sammen med Tyrkias forsvarsminister Nunttin Canikli.

Foto: Baris Oral / AFP

Det skaper også uro i enkelte Nato-land at landets nære bånd til Russland gjør at Tyrkia og USA står på hver sin side i Syriakrigen.

– Mange land trekker i hver sin retning, hvordan holder du de allierte sammen?

– Det er en utfordring i en verden som er mye mer uforutsigbar, mer usikker og der konfliktene er mer kompliserte, svarer Stoltenberg på NRKs spørsmål.

– Men det som er Natos styrke er at vi har greid å få til at 29 land står samlet.

– Vi har greid det i forholdet til Russland og vi har greid det i forhold til å takle terror.

Jens Stoltenberg viser til at alle land ga støtte til at USA, Frankrike og Storbritannia kunne gå til militær aksjon mot kjemiske installasjoner i Syria natt til lørdag.

Generalsekretæren framhever også enigheten om hvordan Nato skal forholde seg til Russland. Alle medlemslandene støtter den tosidige tilnærmingen.

– Vi skal være sterke og klare overfor Russland. Samtidig skal vi søke dialog.

– Husk at Russland er vår nabo. Vi må jobbe for en lavere spenning og et bedre forhold til Russland.

«En for alle, alle for en»

Mandag ettermiddag deltok Natos generalsekretær og Tyrkias utenriksminister på en felles pressekonferanse i Ankara.

Jens Stoltenberg brukte det meste av tiden til å skryte av Tyrkia som medlemsland. Han vet at det skaper uro i enkelte Nato-land at Tyrkia har et så tett samarbeid med Russland parallelt med medlemskapet i Nato.

– Nato står sammen med dere tyrkere i solidaritet, sa Stoltenberg.

Han minnet om at Tyrkia har tatt imot tre og en halv million flyktninger og at landet er det medlemslandet i Nato som har erfart flest terrorangrep.

– En for alle, alle for en, fortsatte sjefen i Nato.

Jens Stoltenberg sa at Tyrkia er Natos yttergrense mot en svært turbulent del av verden. Tyrkia grenser til Syria og Irak.

Frankrike irriterer Tyrkia

Tyrkia har tette bånd til Russland. Mye av våpensystemene til landet er produsert i Russland. Tyrkia deltar jevnlig i møter om Syria sammen med Russland og Iran.

 Emmanuel Macron

Tyrkerne er provosert over uttalelser fra Frankrikes president. Emmanuel Macron har sagt at Tyrkias støtte til USA, Storbritannia og Frankrikes bombing, gjør at Tyrkia nå har 'separert seg selv' fra Russland.

Foto: Charles Platiau / Reuters

Det at Tyrkia applauderer angrepet mot installasjoner som produserer og lagrer kjemiske våpen i Syria, skaper reaksjoner.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at Tyrkias støtte til angrepet fra USA, Storbritannia og Frankrike, viser at Tyrkia nå «har separert seg fra» Russland.

– Tyrkias bånd til Russland er for sterkt til å ryke på grunn av Frankrikes president.

Det sa Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu på pressekonferansen sammen med Jens Stoltenberg.

«Tyrkia ut av Nato»

Flere tyrkiske journalister var opptatt av at enkelte politikere i Nato-land har tatt til orde for at Tyrkia bør ut av Nato.

– Alle Nato-land verdsetter Tyrkia, sa Jens Stoltenberg.

Sjefen i Nato skrøt av Tyrkia, både for den langvarige kampen mot IS i nabolandene Syria og Irak og for at landet tar hånd om så mange flyktninger.

Tyrkias utenriksminister ba landets journalister om ikke å legge vekt på hva enkelte politikere har sagt om Tyrkia. Han understreket at alle regjeringene i Natos medlemsland støtter Tyrkias fortsatte medlemskap i forsvarsalliansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt