Hopp til innhold

Stoltenberg frykter IS kan komme tilbake

LONDON (NRK): Jens Stoltenberg er bekymret for utviklingen etter Tyrkias militæraksjon i Syria, og sier han frykter IS-fremgang om ikke Nato-landene står samlet.

Den tyrkisk-støttede syriske hæren i kamp mot kurdiske styrker i Ras al-Ain nord i Syria

KAMPER NORD I SYRIA: Den tyrkisk-støttede syriske hæren i kamp mot kurdiske styrker i Ras al-Ain nord i Syria på søndag.

Foto: Nazeer Al-khatib / AFP

Etter at USA trakk seg ut av grenseområdene mellom Tyrkia og Syria, har tyrkiske styrker rykket inn og angrepet kurdiske områder. Siden kurdere i dette området har kjempet mot IS, kan tyrkiske angrep gjøre at IS kommer på offensiven igjen.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møtte Tyrkias president Erdogan på fredag.

– Jeg har uttrykt dyp bekymring for den militæroperasjonen vi nå ser. Det kan føre til ytterligere opptrapping av konflikten, økt spenning og nye menneskelige lidelser. Og det er nettopp det vi nå ser at skjer, sier Jens Stoltenberg til NRK.

Hvorfor er det da likevel greit for Nato at tyrkerne går til angrep på kurderne?

– Dette er ikke noe Nato har gitt støtte til. Nato er ikke på bakken i Nord-Syria. Tvert imot har jeg i Istanbul på fredag gitt uttrykk for dyp bekymring over militæroperasjonen. Ikke minst fordi den kan sette på spill de store fremskrittene vi har gjort i kampen mot vår felles fiende – IS, sier Stoltenberg og fortsetter:

– For få måneder siden kontrollerte IS store landområder i Syria og Irak. Disse områdene er nå frigjort. Det er viktig at vi ikke risikerer at dette går tapt. Vi har uttrykt bekymring for at IS-krigere kan bli satt fri.

Selv om Stoltenberg snakket om en rekke forskjellige temaer under parlamentarikermøtet i Nato, var det Nato-landet Tyrkias angrep i Syria de fremmøtte politikerne ønsket svar på først.

Frykter terrorister kan settes fri

Jens Stoltenberg i London

KRITISK SITUASJON I SYRIA: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg talte til Natos parlamentarikerforsamling i London.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Stoltenberg la vekt på at ingen andre Nato-land har opplevd så mange terrorangrep som Tyrkia og at ingen andre land har tatt imot like mange flyktninger.

Men kurderne, som Tyrkia nå angriper, har vært sentrale i kampen mot IS. Stoltenberg advarte mot sovende IS-celler i Syria

Den mest umiddelbare bekymringen er at IS-terrorister kan settes fri, sier Stoltenberg.

– Er du for eller imot Tyrkias angrep?

– Jeg mener at militæroperasjonen kan sette i fare de framskrittene vi har fått til i vår felles kamp mot IS. Derfor har jeg gitt uttrykk for min dype bekymring for militæroperasjonen. Jeg har gjort det først i Istanbul og gjentatt det i dag.

– Så derfor er du er imot dette angrepet?

– Derfor er jeg redd for konsekvensene av at dette kan føre til både ny menneskelig lidelse, økt spenning i regionen og at vi setter det vi har oppnådd i spill, svarer Stoltenberg NRK.

En annen som har uttrykt denne bekymringen er USAs tidligere forsvarsminister James Mattis. Han har uttalt at den amerikanske tilbaketrekkingen vil føre til en økt risiko for at terrorgruppa IS vokser seg større igjen.

– Hvis vi ikke holder presset oppe, vil IS vokse igjen. Det er helt sikkert at de vil komme tilbake, sa Mattis til NBC i helgen.

I en Twitter-melding skriver USA-president Donald Trump at kurderne kan komme til å frigi fangede IS-krigere for å få USA til å blande seg i den nye Syria-krisen.

Laster Twitter-innhold

Tyrkia varsler angrep på syrisk by

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan varslet mandag angrep på byen Manbij.

Den tyrkiske presidenten signaliserer at tyrkiske tropper og deres syriske opposisjonsallierte er klare til å sette i gang et angrep på den syrisk-kurdiske byen Manbij.

Byen Manbij har rundt 100.000 innbyggere, og er kontrollert av kurdiske styrker.

– Vi er i ferd med å implementere vår beslutning om Manbij, sier Erdogan mandag.

Han legger til at Tyrkias mål vil være å returnere byen til den arabiske befolkninger som han mener er dens rettmessige eiere.

Tyrkiske styrker utenfor byen

 President Tayyip Erdogan

TYRKIAS PRESIDENT: Recep Tayyip Erdogan

Foto: Murat Kula/presidential Press Of / Reuters

Ifølge nyhetsbyrået AFP påpeker Erdogan at det ikke er Tyrkia som skal gå inn i byen.

– Når Manbij er evakuert, vil vi ikke gå inn der som Tyrkia. Våre arabiske brødre, som er de rettmessige eierne, vil returnere dit. Vår tilnærming er å sikre deres retur og sikkerhet der, sier Erdogan.

Tyrkisk TV har rapportert at tyrkiske styrker er plassert i utkanten av byen.

Manbij ligger omtrent 20 kilometer sør for den tyrkisk-syriske grensen.

Innbyggere ønsker syriske regjeringsstyrker velkommen i Tell Tamr

VELKOMST: Innbyggere ønsker syriske regjeringsstyrker velkommen i Tell Tamr.

Foto: Delil Souleiman / AFP

Stoltenberg: – Enda vanskeligere, enda farligere

Den kurdiske administrasjonen i Nord-Syria opplyste søndag at de er enige med den syriske regjeringen om å sende regjeringssoldater til den tyrkiske grensen.

Ifølge Reuters ble politiske spørsmål holdt utenfor avtalen. Disse skal diskuteres senere, sier en talsmann for den kurdiske administrasjonen.

Mandag kom de første syriske soldatene til byen Tell Tamr nordøst i landet, melder statlige medier. Hæren er i området for å «konfrontere tyrkisk aggresjon», heter det videre.

– Det gjør en utrolig vanskelig og farlig situasjon enda vanskeligere og enda farligere. Det understreker betydningen av å få til en politisk løsning. Derfor støtter alle Nato-land det politiske arbeidet i regi av FN for å få til en politisk løsning i Syria, sier Stoltenberg til NRK.

Tell Tamr ligger på den strategisk viktige motorveien M4, som går på tvers av Syria. Tyrkiske styrker opplyste søndag at de hadde tatt kontroll over veien.

Byen, som ligger rundt 20 kilometer fra grensen, er også et av målene for de tyrkiske angrepene, skriver Reuters.

Grenseby: Tyrkia varsler angrep mot grensebyen Manbij nordøst i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt