Hopp til innhold

Stillehavsøy vil saksøke Frankrike for 7 milliarder

Fransk Polynesia forbereder nå et gigantsøksmål mot den franske stat på grunn av de over 200 atomprøvesprengningene franskmennene gjennomførte på øygruppen mellom 1966 og 1996.

Fransk prøvesprengning over Mururoa i 1971

Mellom 1966 og 1996 detonerte franskmennene 41 atombomber atmosfærisk over jordoverflaten og 147 atombomber under jordoverflaten ved Mururoa atollen. Som denne i 1971.

Foto: - / Afp

En uavhengig komité på stillehavsøygruppen Fransk Polynesia har lagt frem et erstatningskrav på 930 millioner amerikanske dollar for miljøskadene prøvesprengningene påførte øygruppen skriver den britiske avisen The Independent som siterer den polynesiske avisen La Depeche de Tahiti.

I tillegg anbefaler komiteen å kreve 132 millioner dollar i erstatningen for atollene Fangataufa og Mururoa.

Totalt 1,06 milliarder dollar eller over 7 milliarder norske kroner.

Åpnet for erstatning

Franskmennene gjennomførte sine første prøvesprengninger på Mururoa atollen i 1966, og totalt ble det detonert 41 atombomber over atollene, mens 147 atombomber ble sprengt i havet rundt frem til den siste prøvesprengningen den 27. januar 1996.

I 2009 bestemte franske myndigheter at ofrene etter de franske kjernefysiske testene i Algerie og i Stillehavet skulle få erstatning. Rundt 150.000 sivile og militære deltok i de 210 atomvåpentestene mellom 1960 og 1996. Mange av dem har fått alvorlige helseproblemer.

I loven som ble vedtatt den gangen ble det listet opp 18 sykdommer som kan gi rett til økonomisk kompensasjon, men loven åpnet kun for at krigsveteraner og overlevende kunne får erstatning. De understreket også at de ville kreve grundig dokumentasjon for at sykdommene var relatert til prøvesprengningene.

Men i hemmeligstemplede dokumenter som ble frigitt av det franske forsvarsdepartementet i fjor viste det seg at Stillehavsøyene hadde blitt utsatt for langt mer radioaktivitet enn tidligere antatt.

Tahiti hadde for eksempel blitt utsatt for 500 ganger mer radioaktivitet enn anbefalt.

Mururoa atollen

De miljømessige ødeleggelsen på Mururoa atollen er enorme og foreløpig er det ingen som har total oversikt over hva 200 atomprøvesprengninger har ført til.

Foto: FRANCOIS MORI / AP

Enorme ødeleggelser

De miljømessige skadene har vært enorme, og i årevis har franske myndigheter nektet forskere å ta tester på atollene der prøvesprengningene har foregått, og fortsatt er det usikkert hvor skadet atollene er.

I en rapport fra 1998 er det anslått at mer en 3200 tonn radioaktivt avfall har blitt dumpet i Stillehavet.

Fransk Polynesia er et selvstyrt område i det sørlige Stillehavet som tilhører Frankrike, men har indre selvstyre. Det består av fem øygrupper med til sammen 121 øyer der 76 er bebodd, der den mest folkerike er Tahiti.

Rester etter kjernefysiske tester i Mururoa i Fransk Polynesia i 2000.

Rester etter kjernefysiske tester i Mururoa i Fransk Polynesia. Bildet er tatt i 2000.

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt