NRK Meny
Normal

Stenger Vestbredden i to døgn

Israels forsvarsminister Ehud Barak har gitt hæren ordre om å avstenge Vestbredden i 48 timer, opplyser en talsmann for hæren.

Ehud Barak

Israels forsvarsminister Ehud Barak.

Foto: - / AFP

Tiltaket gjøres av sikkerhetsgrunner, blant annet på grunn av faren for angrep, sier talsmannen. Medisinsk personell, religiøse arbeidere, lærere og journalister kan unntas forbudet.

Området ble allerede stengt av ved midnatt torsdag, melder nyhetsbyrået AFP.

Israelsk politi sier også at de vil utestenge muslimske menn yngre enn 50 år fra fredagsbønnen i Al Aqsa-moskeen i Jerusalem, av frykt for opptøyer.

Skal hindre nye sammenstøt

Sammenstøt i Jerusalem

Politiet skjøt tåregass mot demonstrantene forrige helg.

Foto: Ammar Awad / Scanpix/Reuters

Israel har siden det andre palestinske opprøret i 2000 sperret Vestbredden i forkant av store jødiske høytider. Dette er imidlertid første gang området stenges utenom en slik høytid.

– IDF (de væpnede styrkene) vil fortsette sitt virke med å beskytte Israels innbyggere mens livskvaliteten til den palestinske befolkningen i området opprettholdes, heter det i en uttalelse fra hæren.

Tiltaket skal være iverksatt for å unngå samme type sammenstøt som sist helg , da 30 mennesker ble skadd ved Al Aqsa-moskeen.

Hisset på seg USA

Joe Biden vitja ein krigskyrkjegard i Jerusalem.

Joe Biden på besøk i Jerusalem.

Foto: Ariel Schalit / Scanpix/Reuters

Israel har vært gjennom en turbulent uke, etter at landet varslet byggingen av 1600 nye bosetninger i Øst-Jerusalem mens USAs visepresident Joe Biden var på besøk.

Biden var rasende, og fordømte Israels planer . Det samme gjorde FNs generalsekretær og Jonas Gahr Støre .

Palestinernes president Mahmoud Abbas gjorde det klart at han nektet å delta i fredsforhandlingene før vedtaket ble omgjort, og Arbeiderpartiet i Israel truet med å bryte ut av regjeringssamarbeidet .

Israels velferdsminister Isaac Herzog beklaget onsdag at planene om de nye bosetningene ble kjent under Bidens besøk.

Torsdag meldte den israelske statsministerens kontor at Benjamin Netanyahu hadde ringt Biden, og at begge var enige om at krisen var over .

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt