Tusenvis av islandske kvinner demonstrerte i gatene. Ikke siden 70-tallet har det vært tilsvarende protester for kvinnesaken.
Islands mektigste kvinne, statsminister Katrín Jakobsdóttir, er blant dem som deltar. Hun har også oppfordret andre regjeringsansatte til å legge ned arbeidet.
– Jeg har tenkt til å trekke meg tilbake for å vise solidaritet med kvinner. Det er selvfølgelig en utrolig situasjon i 2023 at vi fortsatt har et kjønnsbasert lønnsgap, sier statsminister Katrín Jakobsdóttir til Vísir.
I et intervju med rikskringkasteren RÚV tirsdag sa hun kampen for likestilling går for sakte.
– Vi har hatt samme tempo i 300 år.
Det er slett ikke vanlig at statsoverhoder streiker. Aviser som New York Times, BBC og The Guardian har alle omtalt stuntet.
Rammer skoler og TV-sendinger
Streiken varer i 24 timer fra midnatt tirsdag til midnatt onsdag. Den rammer store deler av det islandske samfunnet, skriver rikskringkasteren RÚV.
Dette er noen av konsekvensene:
- Barnehager og barneskoler holder stengt de fleste steder
- Sykehus tar kun akutte oppdrag
- Nesten alle bankfilialer holder stengt
- Reduksjon i offentlige tjenester
- Begrenset busstilbud
- Kutt i TV- og radiosendinger fra RÚV
RÚV har snakket med flere islandske kvinner på gata, og de svarer gjennomgående at de planlegger å streike i anledning dagen.
– Det har aldri vært noe tvil om det. Vi blir oppfordrer til det fra arbeidsgiver, sier Sigurbjörg Unnur Guðmundsdóttir til kanalen.
Også Dagný Broddadóttir skal streike tirsdag.
Det er hun ikke alene om på arbeidsplassen sin, Fjölbreytaskólinn í Garðabæ.
– Jeg tror det er stor oppslutning rundt dette, både blant elever og lærere, sier hun.
Synliggjør kvinners bidrag
De 40 organisasjonene som står bak storstreiken, vil rette søkelyset mot lønnsgapet mellom kvinner og menn og kjønnsbasert vold.
De mener nær 50 års kamp for likestilling ikke har ført frem og at kvinners bidrag i samfunnet, både i lønnsarbeid og i hjemmet, ikke anerkjennes.
Arrangørene viser til at typiske kvinneyrker lønnes lavere enn andre yrker.
– Hvis vi tar spranget og klarer å rette opp i dette, tar vi et stort skritt mot å fjerne lønnsgapet mellom kjønnene, sier Sonja Ýr Þorbergsdóttir, leder i fagbevegelsen BSRB til Morgunblaðið.
Ber kvinner droppe arbeid hjemme
Islandske kvinner oppfordres til å droppe alt arbeid hjemme mens streiken varer.
Demonstrantene ønsker å synliggjøre arbeidet som legges ned i husarbeid og det såkalte «tredje skiftet».
Begrepet viser til det litt usynlige arbeidet med å organisere hjemmet og familien. Det kan være å følge opp barns fritidsaktiviteter, kjøpe klær og ordne bursdager.
Sonja Ýr Þorbergsdóttir sier til Morgunblaðið at hun håper tirsdagens streik blir enda større enn generalstreiken på kvinnedagen i 1975.
Da demonstrerte ni av ti kvinner på Island mot lønnsforskjeller mellom kjønnene, og for kvinners betydning på arbeidsmarkedet.