NRK Meny
Normal

Statsministeren gråt da fortalte om ødeleggelsene

Vanuatus statsminister Baldwin Lonsdale gråt da han ble intervjuet av BBC om ødeleggelsene etter syklonen «Pam». Ni av ti hus er ødelagt, opplyser FN.

Ødeleggelser på Vanuatu

Bilder tatt søndag morgen viser enorme ødeleggelser i Vanuatus hovedstad Port Vila.

Foto: Xinhua, Luo Xiangfeng / AFP

– De fleste bygningene er ødelagt. Mange hus er ødelagt. Skoler og helsefasiliteter er ødelagt, sa statsminister Lonsdale med gråt i stemmen til BBC.

Vanuatus president Baldwin Lonsdale

Vanuatus president Baldwin Lonsdale er til stede på en FN-konferanse i Japan.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

Presidenten er ikke selv hjemme på Vanuatu, men er i Japan der han deltar på en FN-konferanse om gjenoppbygging etter katastrofer.

– Folk søker tilflukt der de kan, sier statsministeren som frykter hva som kommer når kunnskapene om stormens herjinger på mange av Vanuatus isolerte øyer blir kjent.

Vet ikke hvordan det er utenfor hovedstaden

Hundreårs-syklonen Pam herjet Vanuatu natt til lørdag med vindkast på over 300 kilometer i timen, men mange av øystatens 83 øyer er isolerte og redningsmannskaper har ikke kommet frem til de rammede.

Ettersom uværet har slått ut kommunikasjonsnettet, vil det ta tid før verden får vite hvor omfattende skader syklonen har gjort.

– Vi har ikke noen informasjon om hvordan det er utenfor Port Vila, sier Paolo Malatu fra myndighetenes beredskapskontor.

Mange av Vanuatus rundt 260.000 innbyggere bor i blikkskur eller små, skrøpelige hus som ikke er bygget for å tåle verken vindkastene eller flommen som den massive stormen førte med seg.

Ødeleggelser på Vanuatu

Øystaten var tidligere kjent som Ny-Hebridene og ble uavhengig i 1980. Vanuatu ligger svært utsatt til for naturkatastrofer som jordskjelv, tsunamier og stormer.

Foto: World Vision / AP

Erklærte unntakstilstand

Titalls tusen mennesker anslås å trenge akutt hjelp.

– Dette kan sannsynligvis være blant de verste katastrofene Stillehavsregionen noen gang har sett. De humanitære behovene kommer til å være enorme. Hele samfunn er blitt blåst bort, sier Oxfams Vanuatu-sjef Colin Collett van Rooyen søndag.

Vanuatu erklærte søndag unntakstilstand mens hjelpeorganisasjoner fikk sendt de første hjelpesendingene til øystaten. Det offisielle dødstallet var søndag seks, selv om FN har ubekreftede meldinger om 44 døde i en provins.

Stormen ødela alle mobilmaster utenfor hovedstaden på øya Efate, og fortsatt har ingen hørt noe fra de andre øyene, ifølge Vanuatus nasjonale beredskapsmyndigheter.

Hjelpemannskaper mener det kan ta flere uker å nå fram til noen av de ytterste øyene, hvor infrastrukturen er svært dårlig.

Den tropiske supersyklonen Pam har rasert den fattige øystaten Vanuatu i Stillehavet. En amatørvideo fra nyhetsbyrået Reuters viser de store ødeleggelsene.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt