Hopp til innhold

Norske selskaper stenger kontorer i Libya

Statoil, Yara og Jotun har besluttet å stenge sine kontorer i Libya på grunn av opprøret i landet.

Plakat "Gaddafi er Libyas slakter"

De regimekritiske demonstrantene krever Muammar Gaddafis avgang.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Flere utenlandske arbeidere forlater nå Libya.

Statoil er partner i to oljefelt i landet. Det er Totalt og Repsol som drifter de to oljefeltene, og produksjonen skal ikke være rammet av at Staoil trekker sine ansatte ut.

– Staoils viktigste oppgave i denne situasjonen er å ivereta sikkerheten til våre medarbeidere, sier pressetalsmann i Statoil, Bård Glad Pedersen til NRK.

Ba om å få reise hjem

Det norske selskapet Yara har også kontorer i landet. Yaras gjødselfabrikk ligger i en liten industriby midt mellom Tripoli og Benghazi.

De 1200 arbeiderne, mange av dem pendlere, ba om å få reise hjem til familiene, så lenge opprøret pågår. Derfor har ledelsen valgt å stenge fabrikken midlertidig.

Vurderer å stenge i Tripoli

Ledelsen i det norske selskapet Jotun la i sommer ned grunnsteinen til en ny malingfabrikk i Libya. I går stengte de kontoret i Bengazi som følge av opptøyene de siste dagene.

I dag opplyser selskapet til NRK at de vurderer også vurderer å stenge kontoret i Tripoli.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video Norske selskap evakuerer fra Libya

Se video: Norske selskaper stenger kontorene i Libya.

– Ekstremt bekymret

Samtidig som Statoil trekker sine folk ut, kommer det meldinger om at EU vurderer å evakuere sine innbyggere fra Libya, spesielt dem som oppholder seg i den østlige byen Benghazi.

– Vi er ekstremt bekymret, og vi koordinerer en mulig evakuering av EU-borgere i Libya, spesielt fra Benghazi, sier Spanias utenriksminister Trinidad Jimenez.

EUs utenriksministre fordømmer volden mot de regimekritiske demonstrantene i Libya. Det går frem av en felles uttalelse som vedtas på et møte i dag. Ytringsfriheten og retten til å samles er grunnleggende menneskerettigheter som må respekteres og beskyttes, heter det i uttalelsen.

Også det britiske oljeselskapet BP vil evakuere flere av sine ansatte fra Libya.

Flere land evakuerer

Ifølge nyhetsbyrået Reuters stenger Frankrike sine franske skoler i Libya og oppfordrer sine statsborgere til å reise ut av Libya.

Frankrikes minister for europeiske anliggender, Laurent Wauquiez, opplyser at rundt 30 franske borgere er evakuert fra Benghazi. Totalt er det omkring 750 franske borgere som bor i Libya.

Også Sverige og Danmark gjør som Frankrike. Svenske og danske myndigheter endrer nå reiserådene sine til Libya og oppforderer sine borgere til å forlate landet.

Muammar Gaddafi

Muammar Gaddafi har ledet Libya i over 40 år.

Foto: ALESSANDRO DI MEO / Afp

«Alle som ikke har tvingende grunner til å bli, bør forlate Libya,» heter det i de ny anbefalingene fra det svenske utenriksdepartementet.

Telefonselskapet Ericsson ordnet i dag egne fly fra Tripoli for sine ansatte.

Danske myndigheter peker på at den videre situasjoen i Libya er «helt uforutsigbar».

Også det norske Utenriksdepartementet (UD) følger i ettermiddag Sverige og Danmark og fraråder alle reiser til Libya og opphold i landet.

Hittil har UD frarådd reiser eller opphold som ikke er strengt nødvendig.

– Vi fortsetter å følge situasjonen nøye, og så langt vi har informasjon om, er det svært få nordmenn som fortsatt oppholder seg i Libya, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD.

– Regjeringsbygninger står i brann

I dag melder øyenvitner at flere regjeringsbygninger i Tripoli står i brann.

– Jeg kan se at Folkets hall står i flammer, og at brannmannskaper prøver å slukke brannen, rapporterer en Reuters-journalist.

Regimekritiske demonstranter skal også ha inntatt og plyndret hovedkvarterene til den statlige TV-kanalen Al-Jamahiriya Two og radiostasjonen Al-Shababia.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch er minst 223 mennesker drept i uroen i Libya siden torsdag.

Natt til i dag advarte sønnen til Libyas leder Muammar Gaddafi, Saif Al-Islam Gaddafi, i en TV-tale om at landet risikerer borgerkrig.

– Min far vil kjempe til siste mann, sa han.

Video Mange demonstrerte i Libya natt til mandag

SISTE NYTT

Siste nytt